Kada govorimo o imunitetu većini prvo padne na pamet vitamin C. U poslednje vreme govorimo o zdravlju više nego ikada.
Koja je zapravo efikasnost vitamina C za naše zdravlje?
Doktorka Megan Meier, direktorka naučne komunikacije na Međunarodnom savetu za informacije o hrani, govori o jednom od najpoznatijih vitamina za jačanje imuniteta: vitaminu C.
Šta tačno vitamin C čini za nas?
– Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi koji deluje kao snažan antioksidans. Ima važnu ulogu u nervnom sistemu, metabolizmu i imunitetu. Osim toga, vitamin C pomaže u apsorpciji mikronutrijenata, posebno gvožđa – ističe doktorka za Real Simple.
Koliko nam vitamina C treba dnevno?
Preporučeni dodaci ishrani u obliku vitamina C kreću se od 15 miligrama do 120 miligrama dnevno, u zavisnosti od starosti i pola.
75 miligrama dnevno preporučuje se za odrasle žene i 90 miligrama dnevno za odrasle muškarce.
Da li će dvostruki unos vitamina C pomoći imunom sistemu?
Vitamin C je važan nutrijent za optimalnu imunološku funkciju. Međutim, studije su pokazale da uzimanje njegovih megadoza u obliku suplemenata zapravo ne pomaže ništa u borbi protiv bolesti, poput prehlade.
Više vitamina C nije nužno bolje, jer naše telo može da apsorbuje samo nekoliko stotina miligrama ođednom. Pošto je vitamin C rastvorljiv u vodi, ima nisku toksičnost i nije povezan sa štetnim efektima u visokim dozama.
Međutim, ukoliko uzimate određene lekove, trebalo bi da budete posebno oprezni sa suplementima vitamina C, pa se u tom slučaju konsultujte sa lekarom.
Koja je najbolja hrana sa vitaminom C za jelo?
Velike količine vitamina C mogu se naći u povrću poput brokolija, kupusa, karfiola, krompira, spanaća i paradajza, agrumima i soku od citrusa, jagodama i soku od paradajza.