4 miliona dinara za škole i centar za decu sa smetnjama u razvoju u Republici Srpskoj

BLOG – Putem bloga „Regionalno i lokalno po meri građana“ redovno Vas obaveštavam o aktivnostima koje sprovodi Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Ove nedelje želeo bih da vas obavestim da smo obebbedili četiri miliona dinara za opremanje škola i centra za decu sa smetnjama u razvoju u Republici Srpskoj.

Tokom protekle nedelje zajedno sa direktorom Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duškom Ćutilom, predstavnicima lokalnih samouprava i direktorima škola iz Republike Srpske, uručio sam ugovore o dodeli ukupno četiri miliona dinara za opremanje četiri škole, jedne predškolske ustanove i dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju.

Foto: Pokrajinska vlada

Novčane subvencije dobili su Mrkonjić Grad, Doboj, Derventa, Bratunac, Zvornik i Lopare. Sredstva su namenjena za nabavku opreme za školske kabinete, didaktičkog materijala i drugo.
Činjenica da je, pri formiranju nove Pokrajinske vlade, Fond za izbegla i raseljena lica AP Vojvodine dobio novu nadležnost, a to je saradnja sa Srbima u regionu – govori o značaju povezanosti Srbije i AP Vojvodine sa Republikom Srpskom.

U tom kontekstu nizom odluka i konkursa koji su realizovani i koji tek slede podržavamo brojne projekte u lokalnim samoupravama koji doprinose boljim uslovima života stanovništva u Republici Srpskoj.

Foto: Pokrajinska vlada

Ovim projektom pomoć je namenjena isključivo deci a kabineti u školama koji će biti opremljeni uz podršku Pokrajinske vlade dobiće naziv po nekom od velikana iz Srpske Vojvodine. Na taj način će se deca u Srpskoj bliže upoznati sa istorijom i kulturom našeg naroda.

Važno je spomenuti to da je Pokrajinska vlada donela odluku da podrži izgradnju industrijske zone u Milićima u Srpskoj, ali i na to da preko Fonda pruža snažnu podršku Srbima u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Federaciji BiH.

Sa tom podrškom ćemo u narednom periodu nastaviti još snažnije, jer jedinstvo Srba i predstavnika srpskih institucija u regionu danas na izuzetno visokom nivou.

Foto: Pokrajinska vlada

Takođe, tokom maja će biti raspisan poseban javni poziv koji će se odnositi na ekonomsko osnaživanje Srba povratnika u Federaciji BiH. Ekonomskim osnaživanjem želimo da pomognemo povratnicima da unaprede svoj porodični posao ili da ga pokrenu, i da na taj način svojoj porodici obezbede egzistenciju i ostanu na svojim ognjištima.

 

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: