4. februar – Svetski dan borbe protiv raka: Priča jedne od nas

NOVI SAD – Ovaj dan se obeležava svuda u svetu sa ciljem da se podigne svest o riziku nastanka bolesti i podstakne, kroz što jednostavnije mere, njena prevencija, pravovremeno otkrivanje i lečenje.

Statistike su poražavajuće, činjenica je da rak u Srbiji godišnje odnese oko 20.000 života, dok se istovremeno u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti.

To su činjenice koje mi ne možemo izmeniti, te ne možemo uraditi ništa da rak nestane iz društva i da se više nikada nikome ne dogodi. Ono što možemo da uradimo je da zaštitimo sebe i posvetimo se svom zdravlju i redovnim preventivnim pregledima.

Po meni je svaki dan, dan borbe protiv raka. Zato što svako od nas ima nekog ko se nije izborio sa opakom bolešću, i svako od nas poznaje barem jednu osobu koja se borila, ili se još bori sa karcinomom. Svesno ili nesvesno mi se borimo protiv njega svaki dan. I ja zato svaki put kada mi se ukaže prilika da pričam o tome, ja pričam. Nisam stručna i nisam lekar, ali kao neko ko je pobedio kancer mislim da imam šta da kažem.

Medicina i lekari imaju objašnjenje za sve i sve ćete saznati od njih ako ih pitate. I kako će teći vaše lečenje, kakav će biti ishod, koji su vam procenti za preživljavanje i kakav će biti kvalitet vašeg života. Sve informacije ćete dobiti, čak i kako će vaše telo da funkcioniše nakon hemioterapija i zračenja. Sve, baš sve…

Ali niko vam nikada neće reći kako će vam biti u duši. Na duši kancer ostavlja najveće rane i pukotine.

Kancer ode, ali njegov otisak u telu i duši ostane kao podsetnik da ako ste pobedili njega, svi ostali protivnici koji dolaze posle njega će biti mnogo slabiji.

Podseća vas svakodnevno da ne smete nikoga da pustite da vas pobedi. Govori vam svakodnevno da morate sebi biti najvažniji i da morate brinuti o sebi i da NEMA PREDAJE! Ja od sebe očekujem mnogo nakon kancera. Od njega sam mnogo dobila, moram da ga poštujem. Uzeo je od mene samo ono što za mene nije bilo dobro i što nije trebalo da ostane. Zahvalna sam mu na svemu što je uradio za mene. Vratio mi je osmeh na lice i volju za životom. Ogromnu volju za životom, smehom i srećom.

Nikada ga neću zaboraviti, nikada se neće dogoditi da ga izbrišem iz života, ali ga se više ne bojim.

Moja duša, mozak i ja  smo se dogovorili da ćemo živeti u harmoniji. Da ćemo sarađivati i biti uvek usklađeni. Da će svaki put osobe koje nam ne prijaju, koje nas ne vole i ne cene dovoljno, otići iz našeg života. Da ćemo vreme preostalo na ovoj planeti posvetiti ljudima koji to zaslužuju. Da ćemo svaki put reći ono što osećamo i reći „NE“ stvarima koje nam ne prijaju. Da ćemo znati tačno šta želimo od života i ići ravno ka cilju. Da će život biti popločan laticama ruža, a kada i ne bude da ćemo se boriti da opet bude. Hej, pa ipak smo mi ti koji biramo kako ćemo živeti. Da su sva loša stanja u životu kratkotrajna i da je lepih stvari previše da bismo trošili dane na loša sećanja. I da ako brod zaista tone ne mora i nas da povuče… Sve to smo  dogovorili i krenuli dalje jednog jutra.

Zašto su se duša, telo i mozak usaglasili ?

Zato što sam kancer doživela kao opomenu. Opomenuta sam bila da nešto nisam radila dobro i da je vreme da se promenim. Očigledno da regularnim metodama nisam uspela da promenim sebe i nisam uspela da se suočim sa strahovima. Zato je karcinom stigao kao glasnik. Jasnim i glasnim tonom mi „objasnio“ da negde grešim, da treba drugačije.

I ja sam prihvatila izazov. Prihvatila sve promene koje je doneo i odlučila da će to biti za moje dobro. Naučila da živim sa sećanjem da je nekada postojao u mom životu. Najmanje što očekujem od sebe nakon kancera je da ako sam pobedila njega i ako sam pobedila taj strah od nepoznatog, da su svi drugi problemi manji i beznačajniji.

Ako već ne možete da ga izbegnete, a ne možete onda pobedite i borite se. Nemojte se predavati i ne dozolite da pobedi!

NEMA PREDAJE!

Zakažite pregled, pregledajte se i borite se protiv kancera svaki dan, ne samo danas!

Pregledaj se nekome si sve na svetu!

Autor teksta: Jelena Vujović

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: