34 godine zatvora zbog jednog tvita

Strašna istina jeste da mnoge zemlje imaju jako nizak stepen ljudskih prava.

Što potvrđuje i informacija koju prenosi TheVerge o ženskoj osobi koja je osuđena na više od tri decenije zatvora zbog jedne, jedine poruke koju je postavila na društvenu mrežu Twitter.

Katastrofalna presuda 

Žena is Saudijske Arabije je osuđena na 34 godine zatvora jer je u jednom svom tvitu podelila poruku druge aktivistkinje koja je zahtevala pravo za žene da voze automobile. Dakle, da ponovimo još jednom, 34 godine zatvora zbog deljenja poruke na društvenoj mreži Twitter.
Salma Al-Šebab je doktorant na Univerzitetu u Lidsu u Ujedinjenom Kraljevstvu i zadržana je u Saudijskoj Arabiji tokom sopstvenog godišnjeg odmora. Prvobitna presuda iznosila je šest godina zbog upotrebljavanja društvenih mreža za “širenje javnog nereda i pokušaja destabilizacije države”. Sve zbog jednog tvita. Kako navode u Washington Post-u, ovo je “samo ilustracija brutalne diktature u Saudijskoj Arabiji od strane režima Mohameda bin Salmana”.

Detalji suđenja 

Dobro, ali šta se onda dogodilo sa još uvek preterano i neshvatljivo snažnom presudom od šest godina? Jednostavno, tužioci su zahtevali drakonsku presudu zbog zakona u Saudijskoj Arabiji koji se tiču “cyber” kriminala i protivterorističkih zakona. Prema zvaničnim podacima, ovo predstavlja najstrožu presudu ikada izrečenu u Sadijskoj Arabiji koja se odnosi na slučajeve ženskih prava.
Čemu sve ovo? Sa jedne strane, drakonski zakoni jedne zemlje ostaju drakonski zakoni jedne zemlje, koliko god pogrešni bili. Međutim, postoji i druga strana medalje, a to je da Mohamad bin Salman indirektno ima poveći broj deonica u društvenoj mreži Twitter kroz nacionalni fond Saudijske Arabije za strane investicije. Twitter, naravno, ćuti i ne oglašava se o ovom slučaju, a suštinski nevina osoba suočava se sa neverovatnom zakonskom kaznom, i to sve zbog jednog tvita, ne autorskog, već podeljenog.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: