Obeležena 81. godišnjica tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Služenjem pomena i polaganjem venaca danas je na prostoru kod spomenika na Žitnom trgu obeležena 81. godišnjica od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata, poznatih kao “krvavi januar” ili “krvavi srpski Božić”.

Tog 09. januara 1942. godine, fašisti su počinili jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije i u znak odmazde na partizanske akcije u prvoj ratnoj godini, pogubili trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine. Nakon pogubljenja, oni su 24 časa stajali obešeni na Žitnom trgu, kako bi dodatno zaplašili stanovništvo i ugušili narodni otpor. Međutim, postigli su upravo suprotno, još više su pojačali revolt i želju naših sugrađana da se odupru okupatoru.

Počast pogubljenim sugrađanima danas su odali predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata – SUBNOR Zrenjanin, Gradskog odbora SNS Zrenjanin i predstavnici potomaka stradalih sugrađana.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je tom prilikom istrakao da je značaj ovih događaja i poruke iz tih tragičnih ratnih vremena odlika našeg naroda da želi slobodu i da se tokom istorije uvek suprotstavljao okupaciji.

“Nisu naše pretke u tome pokolebali ni ovako stravični zločini, kada je u jednom danu pogubljeno trideset naših sugrađana, a njih 150 širom Banata, samo zato što nisu želeli da prihvate okupaciju i što su se borili za slobodu. Među njima su bili i ugledni sugrađani, čime je okupator hteo da pošalje poruku da mu se treba povinovati. Ovim činom mi svake godine iskazujemo poštovanje stradalima, koji su svojim životima i daljom borbom koja je proistekla iz njihovih žrtava, doveli do toliko željene slobode” – rekao je Santovac.

Podsetio je da je Grad Zrenjanin, povodom osamdesete godišnjice od ovih događaja, obnovio ovo spomen obeležje i da i na takav način neguje sećanje na ljude i događaje iz tog perioda istorije.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.