270 miliona za saveze udruženja osoba sa invaliditetom

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je danas da je ove godine iznos sredstava za Udruženja osoba sa invaliditetom povećan u odnosu na 2021. i 2022. godinu za 20 miliona dinara, tako da će ove godine biti dodeljeno 270 miliona.

On je prilikom potpisivanje ugovora o finansiranju Saveza udruženja osoba sa invaliditetom za 2023. godinu rekao kako je za veliki broj saveza ovo jedini izvor finansiranja, zbog čega je današnje potpisivanje ugovora i finansiranje od vitalnog značaja.

“Ovaj vid podrške koji realizuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja važan je za saveze i udruženja kojih ima preko 520 i ova udruženja okupljaju 127.528 članova sa invaliditetom”, rekao je Selaković.

Dodao je da je ova vrsta pomoći samo jedan od koraka za izgradnju “Srbije bez barijera”, kampanje koja je pokrenuta u januaru 2020. godine u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije,

“To nije samo kada negde napravimo pristupnu rampu, ili taktilne legende u muzejima, sve što radi Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom u Ministarstvu je usmereno na izgradnju Srbije bez barijera”, ocenio je Selaković.

Selaković je rekao da nastavljaju sa akcijom pravljenja Srbije bez barijera, pa će, pored ugovora, nastaviti sa konkursima i da će što veći broj lokalnih samouprava biti obuhvaćen tom akcijom.

Kazao je da, iako Srbija još uvek nije članica EU ima primer da, po ugledu na visoko razvijene zemlje stvara društvo jednakih šansi za sve, bez obzira na vrstu invaliditeta, a da je Ministarstvo tu da pomogne da se razlika što manje oseti.

Selaković je objasnio da je jedan od ciljeva pomoć za 61 preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju u Srbiji koje zapošljava osobe sa invaliditetom, kako bi im pomogli da nađu posao da bi mogli da žive dostojanstveno.

“Ove godine su odobrena sredstva u iznosu od 625 miliona dinara iz budžeta za ova preduzeća, a kroz mere aktivne politike zapošljavanja koje se sprovode kroz Nacionalnu službu za zapošljavanje, 550 miliona dinara obezbeđeno je podršci za zapošljavanje osoba sa invaliditetom”, ocenio je Selaković i dodao da u merama koje sprovodi Ministarstvo žele da obuhvate sve starosne kategorije osoba sa invaliditetom.

Rekao je da kada su u pitanju mlađe osobe sa invaliditetom, oni se mnogo lakše zapošljavanju u poređenju pre deset godina, pogotovo ako su profesionalno osposobljeni, bez obzira na vrstu hendikepa.

Selaković je istakao i da problem nastaje kod osoba koje imaju preko 40 godina starosti, jer tu ima najviše nezaposlenih.

Poručio je da Ministarstvo nastavlja na izradi posebnog zakona o udruženjima osoba sa invaliditetom, i ocenio da Srbija može da napravi bolje propise od postojećih koji su analizirani, i da je to nešto po čemu Srbija može da postane poput država EU.

Komisija za vrednovanje je imala težak zadatak da oceni prijave i i taj zadatak rezultirao je sa 33 saveza koja dobijaju sredstva, rekao je Selaković.

Dva saveza dobila su sredstva u traženom iznosu, devet saveza je dobilo povećanje od 10 odsto u odnosu na 2022. godinu koja je referentna, pet saveza je dobilo povećanje od sedam odsto, tri saveza su podržana uz povećane od pet odsto, 11 saveza podržano je uz povećanje od tri odsto, a tri saveza nisu dobila povećanje u odnosu na prošlu godinu, objasnio je on.

“Među onima koji su podneli prijave a nisu dobili sredstva, su oni koji nisu pravdali trošenje sredstava na valjan način i zato je važno raditi u skladu sa zakonom i poštovati propise. To je garant da će svaki dinar završiti tamo gde je najpotrebniji”, zaključio je Selaković.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: