238 miliona evra vredan novi pogon ZF-a u Pančevu. Proizvodnja bez emisije štetnih gasova

PANČEVO – Nemačka kompanija ZF, koja u Pančevu proizvodi električne pogonske sisteme, kao i menjače i mikroprekidače za vozila, investirala je 238 miliona evra u drugi proizvodni pogon u ovom gradu, piše Bloomberg Adria. Nova fabrika je namenjena za elektronske komponente za hibridna vozila, kao i za vozila premijum i sportske klase koja pokreću električne baterije.

Nova fabrika u Pančevu neće emitovati štetne gasove, a izgrađena je u skladu s principima kompanije u pogledu ekološki efikasne proizvodnje (od engl. Green Efficient Manufacturing – GEM). Do 2025. godine celokupna postrojenja ZF grupe u Pančevu (kako oba proizvodna pogona, tako i inženjerski centar) postaće objekti sa nultom emisijom štetnih gasova, kako bi se ispunila očekivanja, kriterijume i regulative u pogledu održivog razvoja.

Taj cilj biće postignut sprovođenjem različitih rešenja za održivi i energetski efikasan razvoj, uključujući postavljanje fotonaponskih panela i toplotnih pumpi za proizvodnju energije i toplote na samoj lokaciji, nakon čega se u te svrhe više neće koristiti gas.

ZF se prostire na 20 hektara u severnoj industrijskoj zoni Pančeva i sastoji se od dva proizvodna pogona na ukupnoj površini od 85.000 kvadratnih metara, kao i istraživačko-razvojnog centra na 6.500 kvadrata.

„ZF Grupa je od 2018. godine investirala više od 247 miliona evra u razvoj proizvodnih i inženjerskih kapaciteta u Pančevu“, istakao je Milan Grujić, generalni direktor kompanije ZF Srbija, navedeno je u saopštenju ove kompanije.

Prema lokalnim statističkim podacima, ZF Srbija je jedna od najistaknutijih i najbrže rastućih kompanija u Srbiji. Zapošljava 1.845 radnika, a prema podacima iz 2022, bila je šesti najveći izvoznik, dodaje Grujić.

Na kraju 2023, broj komponenti proizvedenih u ovoj fabrici premašio je 643 miliona.

Inače, tehnički centar ZF u Pančevu spada u red najnaprednijih objekata svoje vrste u Srbiji. Otvoren je 2021, prostire se na 6.500 kvadratnih metara i sastoji od laboratorija, kancelarija i konferencijskih sala. Međunarodni, multidisciplinarni tim u Tehničkom centru ZF bavi se prevashodno dizajnom i razvojem elektropogona i osovina, softverskom kalibracijom, testiranjem i validacijom. Od početka 2022, ZF Srbija sarađuje i sa Naučno-tehnološkim parkom (NTP) u Novom Sadu.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.