Pite su možda i jedno od naših najpopularnijih “predjela”, kao i jela od testa, ali se mogu spremati za sve zgode pa i za večeru. Poznati kulinarski magazin “Taste Atlas” napravio je listu 60 najboljih jela od testa, kora za pitu, pa i pite u jugoistočnoj Evropi, a među najboljih 10 zauzela su mesta i dve pite iz Srbije.
U pitanju su pazarske mantije koje su zauzele visoko šesto mesto, a slede ih burek sa sirom, na devetom. Pored njih, tu su i krofne, gibanica, bundevara i herovke.
1. Banica sa kupusom (Severna Makedonija)
2. Trigona panoramatos (Grčka)
3. Burek (Bosna i Hercegovina)
4. Bugaca (Grčka)
5. Banica sa sirom (Bugarska)
6. Pazarske mantije
7. Tiropita (Grčka)
8. Galaktobureko (Grčka)
9. Burek sa sirom
10. Mekica (Bugarska)
13. Krofne
22. Gibanica
45. Bundevara
57. Herovke
Uzgred, da li znate šta su herovke? U pitanju je poslastica, nazvana i kumovski slovački kolač, koju su spremale devojke kada su prošene ili mlade na dan venčanja. Prave se u specijalnim kutlačama, ali može poslužiti i kašika sa rupama.
Pročitajte još:
Šljivovica – kraljica među rakijama
VOJVODINA – “Poljoprivrednik” je specijalizovani list za selo i poljoprivredu, jedinstven ne samo po tome što postoji i redovno izlazi 67 godina, već i što je ostao list poljoprivrednih proizvođača, nastojeći da prenese čitaocima dostignuća pre svega domaće nauke i struke, koja su primenljiva u proizvodnji. Portal Vojvodina uživo, zajedno sa listom “Poljoprivrednik” prenosiće, do kraja godine, najzanimljivije tekstove iz Poljoprivrednog kalendara 2024. godine. Šljive za preradu u rakiju beru se u punoj tehnološkoj zrelosti, kada plodovi sadrže maksimalnu količinu šećera, što se određuje hemijskom analizom. Dozrelost plodova za berbu može da se odredi i odvajanjem ploda s peteljkom od grančice […]
Opširnije