2 srpska jela od testa su na visokom mestu na listi najboljih u jugoistočnoj Evropi: Da li ste čuli za njih?

Pite su možda i jedno od naših najpopularnijih “predjela”, kao i jela od testa, ali se mogu spremati za sve zgode pa i za večeru. Poznati kulinarski magazin “Taste Atlas” napravio je listu 60 najboljih jela od testa, kora za pitu, pa i pite u jugoistočnoj Evropi, a među najboljih 10 zauzela su mesta i dve pite iz Srbije.

U pitanju su pazarske mantije koje su zauzele visoko šesto mesto, a slede ih burek sa sirom, na devetom. Pored njih, tu su i krofne, gibanica, bundevara i herovke.

1. Banica sa kupusom (Severna Makedonija)

2. Trigona panoramatos (Grčka)

3. Burek (Bosna i Hercegovina)

4. Bugaca (Grčka)

5. Banica sa sirom (Bugarska)

6. Pazarske mantije

7. Tiropita (Grčka)

8. Galaktobureko (Grčka)

9. Burek sa sirom

10. Mekica (Bugarska)

13. Krofne

22. Gibanica

45. Bundevara

57. Herovke

Uzgred, da li znate šta su herovke? U pitanju je poslastica, nazvana i kumovski slovački kolač, koju su spremale devojke kada su prošene ili mlade na dan venčanja. Prave se u specijalnim kutlačama, ali može poslužiti i kašika sa rupama.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.