16 znakova koji pokazuju da ste odrasli uz previše stroge roditelje

Salve kritika koje su vam upućivali roditelji dok ste bili dete i te kako mogu da utiču i na vaše samopouzdanje, ali i na odnose sa drugim ljudima tokom života

Odrastanje uz roditelje koji su skloni neumerenom i neadekvatnom upućivanju kritika može da ima dalekosežne posledice.

Psiholog Set Džilijan izdvojio je 16 znakova koji mogu da ukažu da su vaši roditelji prema vama bili previše kritički nastrojeni dok ste bili dete, piše Psychology Today.

1. Teško vam je da verujete sebi
Stalna kritika rano u životu može ostaviti utisak da je ono što mislite, osećate ili radite pogrešno. Kao rezultat toga, često vas muči sumnja u sebe.

2. Oklevate da prihvatite nove izazove
Sumnja u sebe i nisko samopouzdanje onemogućavaju vas da se okušate u nečem novom. Često “igrate na sigurno” i ne odlučujete da se okušate u nečem novom, jer strahujete od neuspeha.

3. Teško prihvatate greške

Grešiti je ljudski, ali kad sami napravite grešku doživljavate je kao potvrdu vlastitih nedostataka. Čak i jednostavna greška može da vas podseti na sve vaše propuste iz prošlosti, a osećaj sopstvene vrednosti naglo pada.

4. Skloni ste perfekcionizmu

Vaši napori da budete savršeni nisu inspirisani ponosom zbog onoga što radite, već strahom da ne pogrešite i tako otkrijete da niste adekvatni za posao koji obavljate.

5. Potrebno vam je mnogo vremena da završite zadatak
Pisanje imejla, odabir rođendanske čestitke, pisanje rada ili bilo šta drugo može potrajati dugo, jer ste sve vreme u strahu da ćete napraviti neku grešku. Zbog ovog straha neretko probijate rokove, jer vaši pokušaji da to uradite “baš kako treba” ometaju obavljanje stvari.

6. Stalno se izvinjavate
Roditelji su vas često kritikovali kad pogrešite, pa ste usvojili taj model i počeli da verujete kako će vas svi drugi videti u istom svetlu. Kad vam prijatelji kažu da ne morate stalno da govorite „izvini“, možda ćete se čak i izvinjavati što se izvinjavate.

7. Često se ponašate defanzivno
Ukoliko ste kao dete naučili da se branite čim vam neko nešto kaže, verovatno je da ste usvojili taj model ponašanja i da ga se pridržavate i danas.

Vaše odbrambene reakcije mogu dovesti do toga da se vaši prijatelji ili partner uznemire zbog toga što “uvek shvatate stvari na pogrešan način”, što opet ne čini da se osećate manje defanzivno.

8. Teško vam je da verujete ljudima poput vas
Čak i kad vam prijatelji i članovi porodice kažu da vas vole, sumnjate u istinitost njihovih reči.

Ova tendencija može da bude posebno jaka ako su vam roditelji slali zbunjujuće poruke, tretirajući vas s puno ljubavi u jednom trenutku, a već u sledećem su upućivali kritike na vaš račun.

9. Retko prihvatate komplimente
Kad vam neko uputi kompliment, teško vam je da ga prihvatite kao istinit. I ne samo to – često na kompliment odgovarate samokritikom.

Ako vam neko kaže da mu se, na primer, sviđa vaša nova košulja, vi kažete da boja košulje nije najbolja za vas. Na ovaj ili onaj način, neutrališete svaki kompliment.

10. Patite od socijalne anksioznosti
Kao rezultat nepoverenja u pozitivno mišljenje drugih, često se plašite njihove presude ili kritike. Brinete da ćete se osramotiti na poslu, uraditi nešto ponižavajuće u javnosti ili reći nešto neadekvatno.

11. Imate oštrog unutrašnjeg kritičara
Glas vašeg kritičnog roditelja se internalizuje, pa njihova kritika sada dolazi iznutra.

Ukoliko pažljivo slušate sebe šta govorite, verovatno ćete primetiti da izgovarate rečenice koje su vam roditelji upućivali dok ste bili mali.

12. Skloni ste depresiji
Negativan samogovor i osećaj neadekvatnosti uzimaju danak, zbog čega postajete neraspoloženi bez posebnog razloga.

Nažalost, možda ćete na kraju kritikovati sebe čak i zato što ste depresivni, stvarajući silaznu spiralu lošeg raspoloženja i samoprezira.

13. Skloni ste kritikujete druge
Koliko god ne volite da vas kritikuju, teško se oslobađate potrebe da kritikujete druge ljude. Lako i automatski vidite greške u drugima, a vaša sopstvena samokritičnost se ogleda u vašim stavovima prema drugima – možda kao odbrana od vašeg niskog samopoštovanja.

14. Vaši odnosi sa braćom i sestrama su napeti
Loš tretman roditelja prema deci često se prenosi u teške odnose između braće i sestara. Iako možda uživate u periodima bliskosti i povezanosti, nedostaje osnovni osećaj poverenja.

15. Često previše razmišljate
Sumnja u sebe i nepoverenje dovode vas do toga da provodite mnogo vremena analizirajući, razmatrajući i preispitujući sebe.

16. Imate potrebu da se dokažete
Osećate da niste dovoljno pametni, dovoljno lepi, dovoljno uspešni, dovoljno bogati… Pokušavate da nadoknadite ova osećanja tako što ćete zaista naporno raditi da biste ispunili standarde koje ste sami sebi postavili.

Ipak, trebalo bi da znate da neće sva deca koja su odrasla uz previše stroge i kritički nastrojene roditelje razviti ove obrasce ponašanja. Ali, ako se prepoznate u većini navedenih tačaka, vrlo je verovatno da su vaši roditelji bili skloni da vas previše kritikuju dok ste bili mali.

I to je, naravno, moguće ispraviti; važno je da osvestite ove obrasce ponašanja, a potom da ih zamenite onima koji će biti ohrabrujući i podsticajni po vas.

 

 

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: