13 godina partnerstva Beške i Karlshulda

INĐIJA – Petočlana delegacija bavarskog grada Karlshulda, boravila je u trodnevnoj poseti opštini Inđija i mestu Beška, kako bi dogovorili aktivnosti oko 13. godine njihovog partnerstva.

Prvog dana delegacija je posetila opštinu Inđija i u razgovoru sa Živanom Živanovićem, pomoćnikom predsednika opštine Inđija, razgovrara o planovima i aktivnostima koje bi trebalo da se realizujuju u ovoj godini. Delegaciju iz Karlshulda činili su: Mihael Lederer, gradonačelnik, Loter Šmajser, rukovodilac partnerstva Beška – Karlshuld, Rihard Štecler, član partnerstva, Monika Hamer, organizator razmene učenika i Karl Hajnc Vendel predsednik partnertstva Beška – Karlshuld.

Narednog dana održan je sastanak u mesnoj zajednici Beška, gde su razmatrani planovi za 2023. godinu i sumirani rezultati i realizovane aktivnosti u 2022. godini. Sastankom je predsedavao Novica Temunović, predsednik MZ Beška koji je uputio reči dobrodošlice, a potom dao reč gostima da se obrate.

U ovoj godini u planu je da 20 učenika iz osnovne škole „Braća Grulović“ iz Beške od 24. do 28. aprila, zajedno sa svojim nastavnicima, boravi u poseti osnovnoj školi u Karlshuldu. Tom prilikom učenici bi bili smešteni kod svojih vršnjaka i tada bi se ralizovalo nekoliko različitih aktivnosti. U planu je da se učenici upoznaju sa istorijom Karlshulda, da upoznaju turitičke destinacije kao i da obiđu pojedina preduzeća.

Jedan od predloga na sastanku je bio da u periodu od 28. aprila do 1. maja u poseti ovom bavarskom gradu borave meštani i delegacija iz Beške i opštine Inđija, kako bi prisustvovali proslavi 1. maja i veoma specifičnim običajima vezanim za ovaj praznik, kao što je kićenje i podizanje majskog drveta.

Od aktivnosti koje su još planirane u ovoj godini, jeste dolazak turista iz Karlshulda u Bešku, prvog vikenda u septembru mesecu, kada se održavaju Dani vojvođansko – bavarske kulture „Beška fest“. Tada je planiran i dolazak muzičke grupe iz ovog mesta koja bi učestvovala u programu.

Na samom kraju saastanka analizirane su aktivnosti koje su realizovane u 2022. godinu pa je tako bilo reči o izložbi reprodukcije slika Danice Jovanović u Karshuldu, zatim o boravku delegacije iz Beške i opštine Inđija u Karshuldu, kao i o boravku delegacije i muzičke grupe iz Karlshulda na „Beška festu“.

Želja gostiju je bila i da se dotaknu 2024. godine i da se pored tradicionalne razmene učenika, tada organizuje i dolazak fudbalskog kluba iz Karhulda u Bešku, kao i da kulturno umetničko društva „Branko Radičević“ iz Beške boravi u Karlshuldu na festivalu ruža.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: