Udruženje “Danica” edukativnim video materijalima pomaže Romima da se bore protiv diskriminacije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

PANČEVO – Edukativni video materijali, razgovori o diskriminaciji i radionice, borba protiv nasilja nad ženama i pravima Romkinja i Roma – samo su neke od aktivnosti koje je udruženje Roma “Danica” sprovodilo poslednjih meseci.

Oni su razgovarali sa pripadnicima romske populacije i uputili su ih kome mogu da se obrate ukoliko dožive neki vid diskriminacije.

“Sa meštanima romskih naselja u Jabuci i Kačarevu, u okolini Pančeva, članovi udruženja “Danica” razgovarali su o problemima sa kojima se suočavaju, nasilju i diskriminaciji. Na radionicama, tokom kojih su i gledali video-materijale koje je radilo udruženje, učestvovalo je 47 osoba”, kaže jedna od pokretačica inicijative „Otvoreno o pravima u romskoj zajednici“ Vesna Ćerimović.

Sprovedene su dve ulične akcije podele materijala o pravima građana gde je odziv bio veoma dobar.

“Održali smo onlajn konferenciju preko Zoom aplikacije o položaju i pravima romske zajednice koja je prošla veoma dobro, odazvale su se sve lokalne institucije kao i nevladine organizacije sa kojima sarađujemo. Cilj konferencije bio je uspostavljanje saradnje i identifikovanje problema kao i davanje preporuka za poboljšanje i postupanje prema marginalizovanim grupama”, kaže Ćerimovićeva.

Ankete su dobro prošle, dodaje ona, jer su na taj način prikupili brojna iskustva, koja će potom biti objedinjena u brošuri.

“Oni su se uglavnom susretali sa diskriminacijom, odbijanjem, nerazumevanjem, omalovažavanjem i ponižavanjem. Mi smo građane koji su nam se obraćali i koji su učestvovali u anketi već uputili na mehanizme koje postoje za postupanje protiv diskriminacije. Uglavnom, informisali smo ih kome sve mogu da se obrate, kako bi se njihovi slučajevi procesuirali ukoliko žele, kao i šta su sve njihova prava. Takođe smo ih uputili na saradničke organizacije kako bi dobili pravno savetovanje u konkretnim slučajevima”, ističe ona.

Posle svih radionica, anketa i razgovora sa građanima udruženje je organizovalo i onlajn konferenciju na kojoj su sumirali rezultate.

“Organizovale smo onlajn konferenciju o položaju i pravima Romske zajednice na kojoj su se odazvale nevladine organizacije kao i lokalne institucije. Na samoj konferenciji smo razgovarali o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju marginalizovane grupe. Dogovarali smo se oko preporuka za poboljšanje i postupanje prema marginalizovanim grupama”, dodaje Ćerimanović.

Podrška koju su dobili preko sajta promeni.rs od Nacionalne koalicije za decentralizaciju značila im je mnogo, jer su u svakom trenutku bili tu za njihova pitanja i nedoumice u vezi sa realizacijom projekta.

Sve aktivnosti ovog udruženja možete ispratiti na Fejsbuk stranici udruženja kao i na YouTube kanalu.

Udruženje Roma „Danica“ Pančevo u poslednjih godinu dana aktivno je radilo na jačanju znanja lokalnih romskih zajednica o sudskim procedurama i jačala pristup pravdi na lokalu u saradnji sa YUCOM-om. Osim toga, u pandemiji su uspeli da obezbede podršku u vidu higijenskih paketa za 60 Romkinja i njihovih porodica.

Tagovi:

Pročitajte još: