U Deliblatskoj čardi predstavljena knjiga “Ukusi Deliblatske peščare”

DELIBLATO – U Deliblatu je predstavljena nova knjiga Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije “Ukusi Deliblatske peščare”. U delu se govori o tradicionalnoj trpezi, karakterističnoj za ovo područje, ali i o prirodnim i kulturnim znamenitostima tog kraja.

U predelu oko Deliblatske peščare žive pripadnici različitih nacionalnosti, pa gastronomsku ponudu karakteriše velika raznovrsnost.

Svaka zajednica ima svoje specijalitete, a recepti za mnoge od njih mogu se pronaći u knjizi “Ukusi Deliblatske peščare”, na srpskom i engleskom jeziku.

„Ukusi Deliblatske peščare“, urednika Dejana Zagorca, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokula) i Narodnog muzeja iz Pančeva uspešno je predstavljena.

Predstavnici medija, kao i organizacija i udruženja koji sarađuju sa Zaprokulom imali su priliku da u okviru programa promocije posete Narodni muzej u Pančevu i da vide prvu verziju čuvene slike Paje Jovanovića „Seoba Srba“, kao i izložbu „Pesak, čovek, vetar“ Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo uz stručno vođenje.

 

U sklopu promocije ovog izdanja, predstavljena je i bogata kulturno-istorijska, šarenolika etnografska i gastronomska baština, zanimljivom turom kroz ove predele, vožnjom jezerom Kraljevac, poznatom po retkim vrstama riba i jezerske paprati i šetnjom do lokacije Čardak.
Potom je u idiličnom ambijentu Deliblatske čarde prikazana nematerijalna kulturna baština ovog zaštićenog prirodnog dobra i jednog od najlepših delova Srbije.

Promociji su prisustvovali brojni saradnici – predstavnici kulturnih, državnih, nevladinih i turističkih organizacija iz Južnog Banata kao što su Narodni muzej Pančevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo, Vojvodina šume, Prirodnjački muzej iz Beograda, Klaster Deliblatske peščare, Turistička organizacija Kovin, brojna udruženja žena, ugostitelji i entuzijasti.

 

 

Na promociji su govorili: Marko Krstić, direktor Zaprokula; Dejan Zagorac, urednik izdanja; Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu; Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja Pančevo; Grozdana Milenkov, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo; Goran Vučetić, JP Vojvodina šume; Milan Jarić, sekretar za privredu i turizam AP Vojvodina; Ivan Radić i Petar Stamenović, iz Klastera Deliblatska peščara i specijalni gost Robert Čoban, predsednik Color Press Group.

U knjizi ćete saznati kako se prave valjušci, gomboce, pileći martaš, štrudle s makom i mnoga druga jela, a sve to može i da se proba ako posetite Deliblatsku peščaru i mesta u okolini.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: