U biblioteci u Budisavi mališani najvredniji čitaoci

NOVI SAD – Ogranak Gradske biblioteke u Budisavi „Endre Adi” svakog radnog dana otvoren je za meštane koji žele ili imaju potrebu da uživaju u dobroj knjizi, ponedeljkom, sredom i petkom od 12.30 do 19 sati, dok utorkom i četvrtkom biblioteka radi od 7.30 do 14 časova.

Najčešći i najznačajniji korisnici su učenici Osnovne škole „Ivo Andrić”, kao i srednjoškolci iz sela. Osim što je za najmlađe obezbeđena i školska biblioteka, oni redovno pozajmljuju lektiru i drugu zanimljivu literaturu prilagođenu svom uzrastu. – Kod nas se povremeno održavaju razne radionice, a ponekad i časovi srpskog jezika – ističe bibliotekarka Nikolina Slokar. – Uglavnom tada đaci dobiju zadatak da izaberu knjigu koju žele da analiziraju, pa odgovaraju na pitanja zašto im se baš ona dopala ili zbog čega im se nije svidela. Obično su dečaci malo buntovniji i ne vole lektire, pa žele više da čitaju o životinjama, sportu ili fudbalu.

Nakon učenika, penzioneri su najrevnosnija čitalačka publika, a kad je reč o mladima i pripadnicima srednje generacije, oni dolaze ređe, uglavnom zbog radnih obaveza i manjka vremena za kvalitetnu literaturu. Poznato je da je među čitaocima mnogo više žena nego muškaraca koji se opuste uz zanimljivu knjigu, pa je tako i u Budisavi. Bibliotekarka Nikolina Slokar dodaje da joj je najlakše i najlepše raditi sa osnovcima jer ih je mnogo lakše zainteresovati za književnost.

Nakon učenika, penzioneri su najrevnosnija čitalačka publika, a kad je reč o mladima i pripadnicima srednje generacije, oni dolaze ređe, uglavnom zbog radnih obaveza i manjka vremena za kvalitetnu literaturu
– Možda mnogi misle da je teško sa najmlađima zbog telefona, interneta i moderne tehnologije, ali nije tako – navodi ona. – Ako deca razviju ljubav prema knjizi, tako će i ostati. Zato je najbolje da steknu naviku da dolaze u biblioteku i da redovno čitaju dok se formiraju kao ličnosti.

Osim 15.000 knjiga koje su dostupne na srpskom i mađarskom jeziku, seoski čitaoci uvek mogu da svrate s namerom da se informišu tako što će čitati naš „Dnevnik” ili „Magyar Szó”, ili ukoliko žele da se edukuju uz časopise „Nacionalna geografija”, „Politikin zabavnik”, „Zvonce” i „Neven”.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: