Stevanović o NATO agresiji 1999: Bol za izgubljenim životima naših sugrađana je neprolazna

PANČEVO – Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović obratio se povodom dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

„Na današnji dan, 1999. godine, počelo je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije, koje je trajalo 78 dana. Grad Pančevo se i dalje sa tugom seća svih žrtava. Obeležavamo Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, bol za izgubljenim životima naših sugrađana je neprolazna – da se nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi! Da zajedno sačuvamo mir i našu Srbiju, jer drugu otadžbinu nemamo“, rekao je Aleksandar Stevanović gradonačelnik Pančeva.

NATO bombardovanje naše zemlje trajalo je 78 dana. Akcija se zvala „Milosrdni anđeo“. Prema proceni Vlade Srbije, u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi, od kojih 89 dece. Ranjeno je i povređeno više od 12.500 osoba. Ukupna materijalna šteta procenjena je tada na 100 milijardi dolara.

Sat vremena posle ponoći, 18. aprila, na meti NATO bombardera bile su sve tri fabrike iz pančevačke „Južne zone”. Taj dan ostaće upamćen po velikom zagađenju vazduha – 10.000 puta većem od dozvoljenog.

Tokom 78 dana bombardovanja, Pančevo je gađano 24 puta sa oko 60 projektila. Svakodnevno Pančevo i okolina bili su meta NATO napada. Već u prvim minutima bombardovanja naše zemlje gađane su Fabrika aviona „Utva”, vojna baza u okolini Kačareva i Kasarna „5.000”.

Jedan od projektila koji je bačen na Fabriku aviona i danas se nalazi na toj lokaciji. Prilikom pada projektil je probio krov i pod magacina. Stručnjaci nisu vadili projektil, jer je posle pada nestao duboko u zemlji.

U ranu zoru, 4. aprila, bombe su pale na pogon „Energana” u Rafineriji nafte Pančevo i tom prilikom su poginuli radnici ove fabrike – Dejan Bojković, Dušan Bogosavljev i Mirko Dmitrović. Sedam dana kasnije gađana su i skladišna postrojenja Rafinerije.

U sećanju će ostati i noć između 15. i 16. aprila, kada su pogođene „Petrohemija” i „Azotara”. U „Azotari” je pogođen rezervoar amonijaka, a vinil-hlorid monomera u „Petrohemiji”. Tom prilikom Pančevo i ostala naselja su bili prekriveni crnim prahom i u oblaku dima, a u vazduh je otišla velika količina kancerogenog vinil-hlorid monomera.

U jutarnjim satima, 1. juna 1999. godine, u blizini Starčeva, poginuli su pripadnici oružanih snaga general pukovnik Vojske Jugoslavije pilot Ljubiša Veličković, pukovnik Božidar Pejčić i major Svetomir Trifunović.

I poslednjeg dana bombardovanja još jednom je gađana Rafinerija nafte Pančevo. Tokom bombardovanja Rafinerija je na udaru bombi bila sedam puta, a „Petrohemija” i „Azotara” po dva puta. Nikada nisu tačno utvrđene ekološka i materijalna šteta.

Ukupno oštećenje građevinskih objekata, bez fabrika, na teritoriji Pančeva procenjeno je na oko 608.000 dolara.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: