Sombor poznat i po špriceru: Najbolji sa sodom, pije se uz sva jela

Sombor nije samo poznat po čuvenom “somborskom siru”, već i vinima budući da se blizu ovog grada nalazi sada već čuveno Riđičko vinogorje, pa je tako ovaj grad poznat i po somborskom špriceru za koji postoje razni recepti, ali i o kojem su napisane i pesme.

– Kažu da je špricer nastao u negde krajem 18. veka na teritoriji Austro-ugarske i tako se i zadržao u ovim krajevima. Ovo se piće pije i dan danas u mnogim evropskim zemljama, naravno i kod nas, mnogo manje nego nekada, ali još uvek dovoljno da bi ga vrednovali i znali priču o njemu – kaže Mirjana Maksimović, somelijerka.

Latinska izreka je: “U vinu je istina”, a kada se vino pije dobro je znati neke činjenice o ovom starinskom piću, koje ni danas ne gubi na aktuelnosti.

– Špricer se i dalje pije, ali kao koktel na bazi vina sa određenim odnosom vina i vode uz različite dodatke, to mogu biti likeri ili sirupi – objašnjava Mirjana Maksimović, somelijerka.

U vinu se oduvek uživalo svim čulima, a za dobar špricer najvažnija je dobra soda.

– Sve više se mladi interesuju za sodu, jer ne može se napraviti dobar špricer sa kiselom vodom. Kisela voda i najkvalitetnije vino pokvari, a najrđavije vino popravi – smatra Vladimir Krstić Cega, somborski sodar.

– Gosti koja dolaze piju špricer na salašu uz sva jela, najčešće uz glavno jelo – kaže Aleksandar Farkaš, ugostitelj.

Koje god da je doba godine, kada smo uz dobro društvo i hranu, kažu da “vino može zagrejati dušu, ako se drži mere”, a špricer je blaža varijanta svega toga, bilo da je somborski ili staparski.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.