Samo zdravo: Kinezi lansirali električne štapiće koji kontrolišu unos soli

Štapići za jelo, koje su u saradnji razvili profesori s japanskog Univerziteta, utiču na poboljšanje ukusa jela tako što koriste elektrostimulaciju i mini-računar koji se nosi oko zgloba, poput narukvice. Uređaj koristi slabu električnu struju da bi iz hrane preneo natrijumove jone putem štapića za jelo do usta, gde se stvara osećaj slanost. Kao rezultat tog procesa, slani ukus pojačava se za jedan i po put.

Stručnjaci sa unverzitetske labaratorije istražili su različite načine kojima tehnologija može stimulisati ljudska čulna iskustva. Naučnik je ranije razvio i TV ekran koji može oponašati različite ukuse hrane.

Štapići za jelo koji poboljšavaju ukus jela imaju poseban značaj za stanovnike Japana, u kojem tradicionalna ishrana favorizuje slanije ukuse. Prosečan odrasli Japanac dnevno konzumira oko 10 grama soli, a to je dvostruko više od količine koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Prekomeran unos natrijuma u organizam povezan je s povećanom učestalošću razvoja visokog krvnog pritiska, moždanog udara i ostalih bolesti.Takođe istraživači su naglasili, da bi sprečili razvoj spomenutih bolesti, morali bismo smanjiti količinu soli koju unosimo u organizam, što novi štapići omgućavaju.

Istraživači Mijašita i Kirin usavršavaju svoj prototip štapića i nadaju se da će uspeti da ih komercijalizuju već sledeće godine.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.