Poslednja javna rasprava povodom Nacrta plana razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine 2023-2030 održana u Zrenjaninu

ZRENJANIN – U Baroknoj sali Gradske kuće danas je održana poslednja javna rasprava povodom Nacrta plana razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine 2023-2030, nakon koje će se o dokumentu izjasniti poslanici Skupštine AP Vojvodine.

Javnu raspravu je otvorio pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, a učesnicima se obratio i gradonačelnik Simo Salapura.

Sekretar Sofić je istakao da je Nacrt plana razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine, hijerarhijski, najviši dokument AP Vojvodine, definisan po Zakonu o planskom sistemu.

“ Posle skoro dve godine intenzivnog rada privodimo kraju i raspravu i danas održavamo četvrtu po redu javnu raspravu. Pre toga održane su u Novom Sadu, a vodili smo računa i o teritorijalnoj zastupljenosti, odnosno da budemo i u Sremu, Bačkoj, te smo javne rasprave imali u Somboru i Sremskoj Mitrovici. Danas smo u Banatu i očekujemo da dobijemo komentare i sugestije, a naravno i kritike, jer želimo da imamo što veći obuhvat i što veći konsenzus zastupljenih ljudi, organizacija, institucija kako bi ovaj dokument bio što kvalitetniji i kako bismo ga mi u narednom periodu usvojili na sednici Pokrajinske vlade, a nakon toga i na sednici AP Vojvodine. Iskreno se nadam da već sada imamo prilično kvalitetan dokument koji će nakon ove javne rasprave biti i finalizovan, a onda kroz druga dokumenta kao što su srednjoročni planovi razvoja, biti razrađivan i usklađivan sa budžetima kako AP, tako i sa budžetima lokalnih samouprava i da ćemo konačno planski imati utrošak sredstava praćen u onome što su definisala najstručnija lica koja su bila uključena u izradu ovog dokumenta.” – naglasio je Sofić.

Gradonačelnik Simo Salapura  poželeo je najpre svima dobrodošlicu i uspeh u radu i izrazio uverenje da se ideja, pravci i perspektiva razvoja apsolutno poklapaju sa svim planovima lokalnih samoupravama u budućnosti, pa tako i sa Zrenjaninom.

“ Ono što jeste primetno, kada analiziramo razvoj određenih oblasti na teritoriji  Vojvodine, je da su bolje razvijene oblasti tamo gde su infrastrukturno bolje opremljene i povezane. Kada je Vojvodina u pitanju, pre svega mislim na povezanost modernim putevima, dakle auto – putevima i verujem da će ovaj strateški dokument doneti takav zaključak da nam je to neophodno, a u tom pravcu se već ide, i to je  neka perspektiva Zrenjanina i kada je reč o privrednom, ekonomskom, društvenom i demografskom razvoju. Kada pričamo o privrednom razvoju ili o stopi nezaposlenosti, ona je sada u gradu Zrenjaninu na nivou od deset odsto, a mi težimo ka tome da ona bude i manja, dakle, razvojem infrastrukture i dovođenjem investitora u prethodnom periodu, ali i dovođenjem novih investitora, trudićemo se da udeo Zrenjanin u izvozu Vojvodine, koji je sada šest odsto, bude veći. Kada je u pitanju Plan razvoja grada Zrenjanina, želim da istaknem da ćemo mi u narednom mesecu napraviti niz sesija, odnosno javne rasprave i to ne samo u gradu, već i u našim naseljenim mestima, a verujem da ćemo imati dokument koji će doprineti sveukupnom razvoju naše jedinice lokalne samouprave.” – rekao je Salapura.

O nacrtu Plana razvoja AP Vojvodine 2023-2030. govorili su i predstavnici drugih pokrajinskih sekretarijata – sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, sekretarijata za privredu i turizam, sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, kao i Razvojne agencije Vojvodine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: