Posledice dugotrajne konzumacije sira

Mnoge namirnice koristimo u svakodnevnoj upotrebi, a često nismo upoznati sa posledicama njihovog dužeg konzumiranja.

Jedna od njih je svakako i sir. Iako ima dosta pogodnosti, svakodnevna konzumacija sira loše utiče na organizam. On je zdrav i omiljen proizvod mnogih, ipak, malo ko zna da i on ima nepoželjne efekte.

Ruski dijetetičar i nutricionista Andrej Bobrovski otkriva šta će se desiti sa telom ukoliko ga jedete svaki dan.

„Postoji mnogo različitih vrsta sireva koje sadrže puno masti i nije poželjno da ih jedete svaki dan“, kaže Andrej Bobrovski, profesor medicinskog fakulteta u Sankt Peterburgu.

Previše sira može dovesti do razvoja ateroskleroze (bolesti zapušenih arterija), hipertenzije i drugih kardiovaskularnih bolesti, kao i urolitijaze (pojave kamena u šupljinama uroloških organa), objasnio je on.

„Sir nije proizvod za svakodnevnu konzumaciju jer ima dovoljno kalorija, a osim toga, sadrži loše masti i loš holesterol“, rekao je doktor.

Sastav mnogih vrsta sira uključuje veliku količinu soli, koja takođe predstavlja pretnju za telo, dodao je on. Ako osoba nije spremna da isključi ovaj proizvod iz svoje svakodnevne ishrane, trebalo bi da ograniči njegovu upotrebu do određene granice.

– U umerenim količinama, sir je koristan i jača imunitet. On je mlečni proizvod bogat kompletnim proteinima i aminokiselinama. Doprinosi dobrom funkcionisanju celog organizma, a pored toga, sir je vredan izvor kalcijuma i vitamina B.

Istovremeno, vitamin B12 koji se nalazi u proizvodu čini ga posebno korisnim zimi. Sir je izvor vitamina B, posebno B12, a ovo je neka vrsta preteče hormona zadovoljstva, hormona sreće – serotonina.

Zimi, kada su duge noći, a kratki dani u januaru i februaru, vitamin B12 se normalizuje. Deluje kao sredstvo za prevenciju depresije, koja je povezana sa nedostatkom sunčanih dana.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.