Pančevo: Prva smotra dečjeg likovnog stvaralaštva „Linija stvaranja“ 25. novembra

PANČEVO – Prva smotra dečjeg likovnog stvaralaštva pod nazivom „Linija spajanja“ biće održana u petak, 25. novembra u 12 sati u foajeu Kulturnog centra Pančevo kada će biti izloženi dečji radovi pristigli na konkurs i uručene nagrade.

Centar za socijalni rad „Solidarnost“ i Sigurna kuća Pančevo su krajem avgusta ove godine raspisali konkurs za prvu Smotru dečjeg likovnog stvaralaštva pod nazivom „Linije spajanja“.

Ova manifestacija je namenjena deci i omladini iz različitih ustanova socijalne zaštite širom Srbije i na ovom konkursu je prijavljeno oko 350 radova iz 40 ustanova kao što su Centri za socijalni rad (hraniteljske porodice), Domovi za decu, Sigurne kuće i Prihvatilišta, kao i različita Udruženja.

„Najviše radova je pristiglo iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Kragujevca, Niša, Sombora, Kikinde i Čačka. Najveći utisak na Komisiju za izbor najlepših radova je ostavio Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju Veternik kod Novog Sada gde je likovni izraz i kreativnost radova bila impresivna. Treba naglasiti da je ovo prva manifestacija ovakvog tipa kod nas i da je veliki odziv potvrdio našu ideju o potrebi ove vrste likovnog okupljanja. Posebno pohvaljujemo Centar za socijalni rad iz Novog Sada i njihovu Službu za zaštitu dece i mladih čijim trudom je poslat najveći broj lepih radova na čemu smo im veoma zahvalni“, kaže Sanja Patalov Stojadinović, v.d. direktora Centra za socijalni rad u Pančevu.

Na konkursu su učestvovala deca i mladi sa ili bez smetnji u razvoju. Biće dodeljeno devet nagrada u tri kategorije: tri za mlađu i tri nagrade za stariju grupu, kao i tri nagrade u kategoriji dece sa smetnjama u razvoju.

Tema ovogodišnje Smotre je „Moji snovi“. Cilj ovog konkursa je prvenstveno likovni susret i podrška prirodnom i kreativnom načinu razmišljanja kao i oblik uspostavljanja dijaloga, jer je likovni izraz u prvom redu komunikacija i emocionalna linija spajanja.

Komisija za izbor radova je, predvođena akademskim slikarom mr Zoranom Deranićem iz Doma omladine Pančevo, izabrala oko 50 radova za izložbu čije će otvaranje biti 25. novembra u 12 sati u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, a u sklopu manifestacije „16 dana aktivizma“.

Izložbu će otvoriti Milenko Čučković, član Gradskog veća za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike, Sanja Patalov Stojadinović, vd direktora Centra za socijalni rad „Solidarnost“ i likovni umetnik Zoran Deranić.

Tom prilikom će biti izveden kraći umetnički program u kojem će učestvovati dečji hor „Vokal Kids“ i Plesni studio „Lana“ iz Pančeva.

„Žalimo što smo bili ograničeni u broju nagrada jer su nas mnogi radovi zadivili i samo su detalji napravili razliku“, kaže Patalov Stojadinović.

 

 

Ovogodišnji dobitnici nagrada na konkursu „Linije spajanja“ su:

Mlađa grupa:

1. Kragujevac, Centar za porodični smeštaj i usvojenje
2. Miloševac, CPSU
3. Niš, CPSU

Starija grupa:

1. Sombor, Dom „Miroslav Mika Antić“
2. Beograd, Zavod za vaspitanje dece i omladine RJ Centar za smeštaj dece i omladine bez pratnje roditelja ili staratelja
3. Beograd, Zavod RJ Centar za decu i omladinu sa izrečenom vaspitnom merom

Deca i omladina sa smetnjama u razvoju:

1. Novi Sad, Dom Veternik
2. Zaječar, Ustanova za dnevni boravak dece i omladine „Oblutak“
3. Beograd, Dom „Dragutin Filipović Jusa“

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: