Ovo je pet najčešćih grešaka

Ovo je pet najčešćih grešaka zbog kojih nam šnicle nikada ne ispadnu kako treba. Kvalitetan komad mesa koji je dobro termički obrađen je čista gastronomska gozba, i ne treba mnogo priloga ni umaka.

Međutim, pečenje dobrog odreska počinje mnogo pre nego što stavimo meso u tiganj. Otkrijte gde najčešće grešimo u pripremi ovog večnog kulinarskog hita.

1. Kupujemo meso gde stignemo

Kupovanje mesa na akcijama u supermarketima štedi novac, i u tome nema ničega lošeg. Ali, ako želite ciljano da kupite dobar komad, a niste vešti u prepoznavanju finih nijansi – ipak zatražite savet profesionalaca. Takođe, ako možete, birajte mesaree koje prodaju sveže i domaće meso koje je uzgojeno na organski način.

2. Iz frižidera stavljamo direktno u tiganj

Ako želite lepu koricu na površini mesa, kao i sočnu ružičastu sredinu, najbolje bi bilo da dozvolite mesu da “odmori” na sobnoj temperaturi barem pola sata pre pečenja. Takođe, veoma je važno da tiganj bude ekstra vruć, jer meso bačeno na hladan tiganj tokom pečenja dobija neprivlačnu sivu boju.

3. Držimo se “prstohvata” kod začinjavanja

Sočanu šniclu ne možete “posoliti” iznutra, pa nemojte ni biti sramežljivi sa začinjavanjem spolja. Prstohvat soli biće odgovarajuća količina tek za izuzetno tanke šnicle.

4. Ocenjujemo pipkanjem

Iskusni roštilj majstori mogu dotaći komad mesa i po njegovoj mekoći, odnosno tvrdoći, saznati da li je ono spremno za posluživanje. Ako niste vešti u prepoznavanju prave termičke obrade uz čulo dodira – nabavite kuhinjski termometar, koji će vam uvek dati tačan odgovor.

5. Jedemo odmah nakon skidanja s vatre

Svaki komad mesa treba “odmoriti” nakon termičke obrade otprilike dvostruko manje vremena nego što ste proveli pripremajući ga.

Tokom tog vremenu stabilizuju se sokovi u mesu. Ako presečete odrezak prerano, sva slasnost mesa iscuriće na tanjir, umesto na vaša nepca.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.