Ove stvari u domaćinstvu nikada ne bi trebalo da čistite vodom

Voda je ekološki najprihvatljivije sredstvo za čišćenje u svakom domaćinstvu, ali to ne znači da je prikladna baš za sve površine.

U nastavku sledi pet stvari koje u domaćinstvu nikako ne bi trebalo da čistite vodom:

Pliš

Pliš je odavno izgubio svoj starinski imidž i apsolutno je trendovski materijal kod uređenja enterijera. Međutim, čišćenje plišanih jastučnica ili kauča vodom nije nabolja odluka. Ako se osetljiva vlakna pokvase pa se osuše, mogu ostati u tom novom položaju pa na nameštaju ostaje svojevrsni uzorak brisanja. Posebno sredstvo za čišćenje tekstila ili četka su stoga puno prikladniji za čišćenje. Isto važi i za osetljiva vlakna kao što su antilop ili mikrovlakna.

Elektronički uređaji

Prljavštine na ekranima, tastaturama i sličnim aparatima uvek prvo treba ukloniti suvom krpom i nikada ih ne prskati direktno vodom. Za tvrdokornu prljavštinu takođe se može poprskati blago sredstvo za čišćenje na krpu i njime očistiti uređaj.

Koža

Nameštaj od kože naročito je osetljiv. U kombinaciji s vodom mogu ostati pruge ili, u najgorem slučaju, materijal može postati porozan i napuknut. Za čišćenje kožnih sofa koristite isključivo posebne proizvode za negu kože.

Mramor

Prilikom čišćenja mramora nemojte koristiti vodu, već ga uvek čistite na suvo. Ako se zbog jake prljavštine mora koristiti voda, najbolje je koristiti je što je moguće manje, inače naslage kamenca mogu nakon nekog vremena učiniti da površina izgubi sjaj.

Laminatni podovi

Premda su mnogi podovi od tvrdog drveta i laminata vodootporni, vremenom se troše, pa ih čišćenje vodom može oštetiti. Kako biste spriječili podizanje poda, bolje je brisati ga samo vlažnom krpom ili koristiti poseban podni brisač za drvene i laminatne podove.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: