Obeležen Svetski dan bicikla u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Ovog vikenda, tačnije 03. juna širom sveta je obeležen Svetski dan bicikla.

 

Ovaj datum proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, a Rezolucija, usvojena 2018. godine, prepoznaje “jedinstvenost, dugovečnost i svestranost bicikla koji se koristi već dva veka kao jednostavno, pristupačno, pouzdano, čisto i ekološki održivo prevozno sredstvo.

 

Ovim povodom,gradonačelnik Simo Salapura je još jednom ukazao na njegov značaj i ujedno najavio ovogodišnji, četvrti po redu ciklus programa subvencionisane nabavke bicikla za sugrađane.

 

“Akcija je naišla na dobar odjek među našim sugrađanima i nastavljamo je i ove godine. Očekujemo u narednih desetak dana raspisivanje poziva, za dobavljače i za građane, a tokom prethodne tri godine na ovaj način je 190 naših sugrađana ostvarilo subvencije i nabavilo nov bicikl” – kaže gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

 

Podsetio je da je 2021. godine, kada je prvi put realizovana, akciju subvencionisane nabavke u iznosu od 5.000 dinara iskoristilo 40 građana. Taj se broj naredne godine povećao na 50, uz isti iznos subvencija, da bi 2022. godine podsticajna sredstva bila udvostručena. Grad je u tu svrhu izdvojio milion dinara, a nov bicikl nabavilo je 100 naših sugrađanki i sugrađana.

 

Gradonačelnik je ukazao i na značaj biciklističkih staza, pre svega u cilju veće bezbednosti učesnika u saobraćaju koji voze bicikle.

“Iako Zrenjanin, u odnosu na gradove slične veličine, prednjači u dužini izgrađenih zasebnih biciklističkih staza – trenutno ih je oko 35 kilometara, u samom gradu i prema naseljenim mestima u okolini – svesni smo da postoji potreba za novim stazama, kao i za povezivanjem postojećih u funkcionalne celine. Taj nam zadatak svakako predstoji u narednom periodu” – poručio je gradonačelnik.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: