Nutricionistkinja rešava dilemu – koliko jaja smete da jedete nedeljno

Nutricionistkinja Maja Štiklica je za portal Zadovoljna.rs govorila o namirnici o kojoj se dosta polemiše – jajima.

Stručnjaci u svetu navode da je za većinu ljudi bezbedno da pojedu do sedam jaja nedeljno, što ispada jedno dnevno, i pominju da je to količina koja neće ugroziti srce. Zadovoljna.rs pitala je Štiklicu da li je to istina ili ne i kakve veze ima se srcem? Koliko zapravo jaja nedeljno smemo da pojedemo?

„Jaja su dobar izvor proteina i u dnevnom obroku zamenjuju meso i ribu. Zato treba izbegavati kombinaciju jaja i ovih namirnica jer povećavamo unos životinjskih masti i količinu proteina, što remeti balans obroka. Prema studiji Harvarda, odrađenoj na velikom broju ispitanika, nema direktne povezanosti sa konzumacijom jaja i srčanom bolešću. Zapravo, ova studija je pokazala da redovna ishrana jajima zapravo sprečava tromboze, infarkt srca i mozga. Maksimalna količina celog jajeta u dnevnom obroku ne bi trebalo da bude veća od 2 žumanceta, računajuci i jaja koja su prisutna i u drugim namirnicama. Jedno žumance ima najvažniji i najznačajniji deo hranljivih sastojaka i hranljivije je od belanceta. Jaja zauzimaju značajno mesto u ishrani ljudi i dece, i treba da unosimo 6-8 komada na nedeljnom nivou“, kaže nutricionistkinja.

Mladi ljudi koji treniraju često uzimaju mnogo više jaja od preporučene količine. Naša sagovornica kaže da čak ni oni ne bi trebalo da preteruju.

„S obzirom na to da su bogata proteinima, jaja su neizostavna namirnica kod sportista, i obavezan su obrok nakon vežbanja, za brži i kvalitetniji oporavak mišića. Ipak, sa jajima ne bi trebalo preterivati. Unos žumanceta kada su u pitanju zdrave osobe koje se bave sportom – maksimalno dva žumanceta dnevno, a unos belanaca na dnevnom nivou – sedam komada.“

A za koga su dobra belanca, za koga žumanca, a kome se preporučuju cela jaja?

Belanca se, zbog svoje nutritivne vrednosti, preporučuju svima kao kuvana ili se dodaju u raznim jelima. Unos na dnevnom nivou – maksimalno 7 komada – ne treba ni sa njima preterivati da ne bi nepotrebno opterećivali organe za varenje. Belanca su odlična i ne treba ih izostavljati iz ishrane ljudima kojima su isključena žumaca. Belance je idealna namirnica i za sportiste.

Žumanca mogu da konzumiraju svi ljudi koji nemaju problem sa povišenim masnoćama u krvi, koji nemaju upalne procese u žučnoj kesi, pankreasu i koji nemaju alergiju na žumanca. Dovoljna količina žumanaca na dnevnom nivou je jedno do dva dnevno.

Jaja, kao najhranljiviju namirnicu, treba koristiti u dijetama kod:

Hiperproteinske dijete

Rekovalenscenata

Tuberkuloznih bolesnika

Hroničnog gastritisa

Ulkusa

Gihta

Ukoliko ste uvek u nedoumici kako da ih spremite Štiklica ima preporuku.

„Jaje je jedina namirnica koja posle termičke obrade zadržava svoju nutritivnu i biološku vrednost. Razlog je što su termički procesi kratki. Tvrdo kuvano jaje je najbolja opcija jer ne zahteva dodatak mosnoće za termičku obradu, a tako pripremljena jaja zadrže najveći procenat vitamina i minerala zbog ljuske. Prženjem se, zbog visokih temperatura, gubi određeni procenat proteina. Kuvana jaja ne sadrže dodate masnoće kao pržena i stoga se lakše vare“, kaže Maja Štiklica.

I na kraju, smeju li ljudi koji žele da smršaju da jedu jaja?

„Jaja su jako pogodna namirnica koja treba da bude zastupljena u dijetalnoj ishrani. Osim toga što sadrže punovredne biološke proteine, imaju dobru zasićujuću moć“, zaključila je nutricionistkinja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.