Njegovo veličanstvo – rogač, idealna i najukusnija zamena za kakao

Da li ste ikad probali brašno od rogača? Ova zanimljiva alternativa brašnu ima jedinstvene karakteristike koje zaslužuju da se istraže s aspekta ukusa, ali i zdravlja. 

Rogačevo brašno idealno je za pripremu ukusnih slatkiša. Zbog svoje bogate arome i ukusa odličan je dodatak sočnim kolačima, toplim napitcima, pudinzima, pecivima…

Rogač je zimzeleno stablo, poreklom sa Mediterana.

Zrele mahune ove biljke sadrže slatku pulpu koja se suši, peče, a zatim melje u prah, inače poznat kao rogačevo brašno. U testu za kolače brašno od rogača koristi se kao i ostala brašna.

Rogač je odlična zamena za kakao!
Rogač je prirodni zaslađivač i odlična je zamena za kakao prah u mnogim receptima. Za razliku od kakaa u prahu, rogačevo brašno ne sadrži gotovo nikakve masti pa će se tokom kuvanja ponašati drugačije. Naime, rogač brže “gori” od kakaa pa je potrebno prilagoditi temperaturu pečenja.

Kakvog je ukusa?
Rogač u prahu i ukusom podseća na kakao. Ipak, manje je gorak od i prirodno je sladak, ne sadrži kofein i sadrži mnogo vlakana. Zbog prirodne slatkoće, kada kolače pripremate s rogačem, obavezno smanjite potrebnu količinu šećera. Rogač se u receptima može zameniti čokoladom u prahu u jednakim razmerama.

Brašno od rogača takođe može biti odlična zamena za kafu ili kakao u prahu u pripremi toplih napitaka. Rogač u receptima u potpunosti zamenjuje brašno, pa su poslastice s rogačem prikladne i za one koji ne konzumiraju gluten.

Koje su nutritivne prednosti rogača?
– Rogač je bogat kalcijumom, vitaminima A i B, kao i mineralima. Rogač ima mnoga korisna zdravstvena svojstva:

– Bogat je antioksidansima koji štite naše ćelije od oštećenja

– Bogat je vlaknima koja su važna za probavno zdravlje, kardiovaskularno zdravlje i ravnotežu šećera u krvi

– Ne sadrži kofein (za razliku od čokolade)

– Savršen izvor kalcijuma, gvožđa i hidroksiprolina, koji nam pomaže u proizvodnji kolagena

– Deluje protivupalno

Istraživanja pokazuju da jedinjenja u rogaču mogu sprečiti razvoj ćelija raka, smanjiti nivo holesterola, pomoći u regulaciji šećera u krvi i imati antidijabetičke efekte. Takođe može koristiti probavnom traktu, smanjujući dijareju, zatvor, refluks kiseline i čireve, piše “Finedininglovers”.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: