Milan Marić o svojoj ulozi u seriji „Pad“: Ne igram Žarka Lauševića (VIDEO)

Prema njegovim rečima, svi očekuju pristup koji dekonstruiše ubistvo koje je počinio Laušević, ali to nije težište, već povod da se ispriča jedna druga, mnogo opasnija priča.

Serija “Pad”, koja je rađena po motivima autobiografske knjige Žarka Lauševića “Godina prođe, dan nikad“ počinje da se emituje od 21. januara subotom i nedeljom na Superstar TV.

Tragičan događaj kao polazna osnova

Projekat kao polaznu tačku uzima tragičan događaj koji se odigrao u Podgorici 1993. godine, kada je Laušević počinio ubistvo koje mu je zauvek promenilo život i karijeru, a zapravo nas vodi kroz puteve duše jednog umetnika, koji u stvarnom životu počinje da proživljava lične borbe koje je do tada izvodio samo na pozornici.

Raspad bivše Jugoslavije i rat, sankcije i siromaštvo, hiperinflacija i svakodnevno nasilje u celom društvu, obeležili su devedesete godine prošlog veka, a ujedno daju i vremenski okvir radnje serije.

Neočekivani ugao

Marić je izjavio da “Pad” ima kompleksnu strukturu što je njemu “bilo najuzbuljivije i najizazovije”, odnosno ugao iz kog je Vuletić odlučio da hoće da radi seriju.

– Snimljena je po motivima Žarkove knjige, a mi smo stvarali naš ugao i pravili smo selekciju stvari o kojima želimo da pričamo. Te stvari su poprilično kompleksne. Mislim da će i publika to da prihvati, zato što se ide iz neočekivanog ugla – smatra glumac.

Prema njegovim rečima, svi očekuju pristup koji dekonstruiše čitav događaj, ali to nije težište serije, već povod da ispričaju “jednu drugu, mnogo opasniju priču”.

Ne igra Lauševića

Marić je rekao da u kreaciji likova više nema strah od poređenja sa bilo kim i da je bila dosta olakšavajuća okolnost to što ne igra Lauševića već “fiktivan lik Ivana Maslaća, koji nema baš toliko veze sa Žarkom”.

Nakon što je igrao stvarne ličnosti – pevača Tomu Zdravkovića u filmu “Toma” i političara Čedu Jovanovića u seriji “Porodica”, Marić je u “Padu” ulozi prišao kao fiktivnom liku.

– Pretpostavljam da će ljudi početi da traže neke stvari koje su čuli od nekog, iz prepričavanja, neki se sećaju ili ne sećaju. Jasno je kako to uglavnom ide sa događajima i ljudima. Ovde je bitno da svima bude jasno da je mešana fikcija i realnost, da se liše potrebe da se prisećaju kako je bilo – naveo je glumac.

Nisam progovarao iz sebe

Uloga u ovoj seriji je od Marića zahtevala i neku vrstu fizičke tranformacije pošto scenario u jednom delu predviđa da “kreće jedna vrsta štrajka glađu”.

Glumac ističe da u pristupu ulozi voli da “bude potpuno blanko”, odnosno zamisli belo platno oko kojeg postoji okvir, a tekst su boje sa kojima nešto počinjete da pravite.

– Nije olakšanje što igram glumca. Morao sam da se pomerim od sebe, da igram drugog glumca. Nisam progovarao iz sebe. To je druga osoba, drugo promišljanje – naglasio je Marić.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: