Majski susreti vatrogasaca u Kisaču

KISAČ – Majski susreti vatrogasaca, 41. po redu održavaju se danas u Kisaču, na stadionu Fudbalskog kluba „Tatra“. Radi se o tradicionalnoj manifestiji takmičarskog karaktera koja se održava svake godine u maju, sa ciljem okupljanja i nadmetanja vatrogasnih ekipa iz različitih gradova i regija. Ova manifestacija ima za cilj promovisanje vatrogastva, unapređivanje vatrogasnih veština i međusobno povezivanje vatrogasaca.

Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovao je zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac. Otvarajući manifestaciju on je istakao da Grad Novi Sad prepoznaje značaj dobrovoljnog vatrogasnog društva čiji članovi odvajaju deo svog slobodnog vremena da bi dali doprinos zajednici, a svakodnevno svojim radom promovišu vrednosti te humanitarne i stručne organizacije.

-Od svih dobrovoljnih udruženja, vatrogasna su se isticala svojim specifičnim funkcijama, strogom hijerahijom ali pre svega, edukativnim, plemenitim i humanim ciljem. Naše vatrogasce spajali su nesvakidašnja hrabrost, humanost i požrtvovanje, u prošlosti kao i danas. Svi oni su jedan veliki tim koji je prvi na terenu u slučaju požara, poplava, zemljostresa, smetova, saobraćajnih nesereća. Danas će biti raspoređeni u takmičarske timove i nadmetaće se u demonstriranju svojih veština, što pokazuje nivo njihove spremnosti, ali što je još važnije, ono u svima nama oživljava svest o plemenitosti ovog važnog poziva. Izuzetno mi je drago što se ovogodišnji Majski susreti vatrogasaca održavaju u Kisaču, koji pored toga što predstavlja sinonim za zajedništvo, ove godine obeležava dva jubileja: 250 godina od dolaska naroda iz Slovačke u Kisač i 90 godina od osnivanja Dobrovoljno vatrogasnog društva „Kisač“ – izjavio je Igor Crnobarac.

Predsednik Dobrovoljno vatrogasnog društva „Kisač“ Ljubo Čeman rekao je da je ovaj događaj važan kako za vatrogasce koji imaju priliku da pokažu svoje veštine i steknu nova znanja, tako i za širu zajednicu koja tu ima priliku da se upozna s vatrogasnim radom i stekne svest o važnosti vatrogasne službe.

U okviru manifestacije održva se defile učesnika, pokazna vežba na zaprežnom vozilu i takmičenje gde se vatrogasne ekipe nadmeću u brzani izvođenja vežbi na vatrogasnom vozilu, sastavljanju pruge sa dva mlaza i drugim disciplinama.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: