Grujičić: Porodilišta u Srbiji moraju da budu rekonstruisana u najbržem roku

Kručevac – Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je stav države da će se najverovatnije prvo rekonstruisati porodilišta jer je to stav države, kao i da sva porodilišta u Srbiji moraju da budu rekonstruisana u najbržem roku.

Ona je prilikom posete Kruševca primetila da ceo Rasinski okrug dolazi u bolnicu u Kruševcu, i da čitav taj region treba da ima bolji zdravstveni kompleks.

Objasnila je da bi posebno za primer izdvojila dnevnu bolnicu onkologije i to kako je opremljena i kako se odnose prema pacijentima, i istakla da zdravstveni radnici obavljaju veliki posao i da su veoma zainteresovani da savladaju nove tehnike.

“Radićemo na organizaciju zdravstvenog centra, kao što je to bilo i ranije. Dom zdravlja i bolnica će biti jedna ustanova i na taj način će efikasnost zdravstvene zaštite biti veća”, rekla je Grujičić.

Dodala je kako je važno da sve specijalističke službe postoje u bolnici i pohvalila brojne kolege sa maksilofacijalne hirurgije zbog broja operacija koje rade, kao i ortopede koji su voljni da rasčiste liste čekanja.

“Odeljenja su puna, veliki broj pacijenata dolazi na preglede, moramo stvoriti komfor onim pacijentima kojih ima mnogo jer zavise od bolnice”, rekla je Grujičić.

Objasnila je da je veliki zadatak menadžmenta cele bolnice da napravi racionalizaciju gde je popunjenost postelja veća od 50 odsto, a gde manja, koliki broj specijalista je opterećen određenim pregledima, i po njenim rečima, ona bi volela da sve može da se završi na sekundarnom zdravstvenom centru ali postoje bolesti koje su kompleksne i zahtevaju tercijarnu negu.

“Pod hitno idemo na digitalizaciju, na ono što je Institut za onkologiju i radiologiju uradio sa opštim bolnicama u Valjevu, Šapcu, Kladovu ili Čačku, a to su konzilijumi onlajn”, rekla je ona i objasnila da tako pacijenti ne bi putovali u tercijarne zdravstvene centre što će im značajno olakšati, a po njenim rečima, posebno onkološkim pacijentima.

Prema njenim rečima, razmatra se i povećanje broja kreveta dnevnih bolnica i plan je da bude sve više kraćih hospitalizacija, kao i da se preko RFZO obezbedi prevoz pacijenata jer se mnogo novca gubi na putovanja.

“Kada imate magnetnu rezonancu, dva skenera i najsavremeniju opremu, nije potrebno šetati pacijente, a Kruševac ima odličnu onkološku službu i volela bih da nastave da rade na isti način”, zaključila je Grujičić.

Na pitanje šta će se desiti sa kovid bolnicom, odgovorila je da će njen predlog biti da pripadne Kruševcu zbog blizine, ali da to mora da bude zaključak Vlade.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: