Danas je svetski dan volontera, a evo koji profili sugrađana najčešće volontiraju

NOVI SAD – Svetski dan volontera, proslavljan od 1985. godine, predstavlja globalni poziv za angažovanje u dobrovoljnom radu, podstičući ljude da podele svoje vreme i veštine u cilju unapređenja zajednice.

Crveni krst Srbije, kao najveća volonterska organizacija u zemlji, svake godine obeležava Međunarodni dan volontera. Međutim, ovaj dan takođe obeležavaju i druge volonterske organizacije. Jedna od njih svakako je i Novosadski volonterski servis.

„Servis se kontinuirano prilagođava potrebama zajednice. Od početka godine podržali smo 52 volonterske aktivnosti u različitim oblastima, pokazujući fleksibilnost i odgovornost prema lokalnim potrebama“, rekli su iz Novosadskog volonterskog servisa za naš portal.

Na pitanje koji profili se u Novom Sadu najčešće prijavljuju za volontiranje, iz NVS rekli su nam sledeće:

”Najčešće se prijavljuju mladi, srednjoškolci i studenti, ali takođe primetna je i podrška seniorske grupe. Raznolikost interesovanja i želja čini da svi, bez obzira na uzrast, mogu pronaći priliku za volontiranje. Na primer, stariji se češće ističu u volontiranju u oblasti kulture, dok su mladi više zainteresovani za sportske aktivnosti.”

Foto: Gradske info

Svetski dan volontera nam je dragocen i važan jer nas podseća da i dalje postoje ljudi koji plemenito i nesebično pomažu drugima.

Ukoliko želite da postanete volonter posetite platformu NVS, ili svratite do Crvenog krsta. Ipak, ukoliko nemate vremena za ovakav podvig u Crvenom krstu Novog Sada uvek možete ostaviti garderobu za one koji nisu u mogućnosti da je priušte i na taj način učiniti neko lepo delo.

Svetski dan volontera nastao je pre 50 godina, tačnije 1970. godine kada je stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere. Ovim programom realizovan je volonterski rad za sve ljude u svetu koji za svoj rad ne očekuju finansijsku naknadu.

Verujući da volonterizam može doprineti napretku u različitim sferama poput obrazovanja, zdravstva, mira i sigurnosti, Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1985. godine proglašava 5. decembar za Međunarodni dan volontera.

Veoma brzo, volonterski rad postaje jedan od najzastupljenijih načina da se pomogne najsiromašnijim i manje razvijenim zemljama u svetu.

Za volontere širom sveta nebitni su nacionalnost, verska pripadnost, boja kože i drugi društveni stereotipi. Volonterima je važno da svojim volonterskim uslugama i aktivnostima podstaknu ljude da pomažu jedni drugima.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.