Da li ste znali da pivo može i da se jede?

Poznato je da je pivo omiljeni napitak mnogih u bilo koje doba godine, ali poslednjih godina kuvanje sa njim je sve popularnije jer oplemenjuje ukus hrane, daje joj specifičan šmek i aromu.

Ideje za upotrebu piva u kuhinji su mnogobrojne, jer možete kuvati sa njim, deglazirati, pržiti, marinirati, ali i napraviti sjajnu tečnost za redukciju, a ako ste raspoloženi za eksperimentisanje donosimo vam nekoliko recepata u kojima ćete uživati.

Hleb sa pivom

Ako ste ljubitelj beskvasnog testa, ovo je recept koji morate probati. Potrebno je da imate sledeće sastojke:

  • 3 šolje brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike meda
  • 1 kašicica soli
  • 330 ml piva
  • 50g putera

 

Pripremite testo od navedenih sastojaka tako što ćete ih sve zajedno izmešati varjačom dok vam se rerna greje na 180 stepeni. U pleh u kome ste stavili papir za pečenje, sipajte pripremljenu smesu, a puter isecite na listiće i poređajte po površini. Pecite 30 do 40 minuta, a zatim uživajte u jednom od najukusnijih hlebova koji ćete probati.

Mafini sa pivom

Kiflice sa pivom svakako su jedan od omiljenih poslastica mnogih sladokusaca, ali smo sigurni da niko neće ostati imun ni na mafine koji se pripremaju sa pivom. Sve što vam je potrebno od sastojaka je:

  • 250 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode
  • 150g šečera
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice cimeta
  • 160 ml svetlog piva
  • 80 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 kašičica arome vanile

 

Što se tiče pripreme, proces je sledeći – u činiju pomešajte sve sastojke mikserom, a onda sipajte u kalup u kome ste prethodno stavili papirne korpice. U zagrejanoj rerni pecite 20 minuta na 180 stepeni, a pomoću čačkalice proverite da li su mafini gotovi, a zatim ih ohladite. Takođe, ukoliko želite možete i napraviti za preliv za njih za koji će vam biti potrebno 1,5 kašika cimeta, 50 g šećera, 40g maslaca i 1 kašika meda. Sve što je potrebno je da jednoj šerpici otopite maslac i med, a u drugoj da sjedinite sećer i cimet – svaki mafin prvo umočite u smedu od maslaca i meda, a zatim u smesu sa cimetom.

Pilav sa pivom

Omiljeno jelo koje nam je baka spremala kada smo bili mali, možete “začiniti” pivom i dodati mu novi šmek zbog koga ćete ga još više obožavati. Za ovaj recept potrebno vam je 400 g pilećeg bataka sa kostima koje ćete dobro začiniti i zapeći u tiganju. Dok se meso prži iseckajte 4 čena belog luka, jednu glavicu crnog i izrendajte 1 šargarepu. Kada meso dobije zlatno žutu boju sa ove strane, odložite ga na tanjir, a u masnoći u kojoj su se pržili dodajte beli, crni luk i šargarepu. Prodinstajte i dodajte jednu šolju pirinča, a zatim i meso i jedno šolju piva. Sve sastojke zajedno dinstajte 5 minuta, a zatim u zagrejanoj rerni na 20 stepeni krčkajte sve oko 30 minuta.

Jagnjetina pečena u pivu

Jagnjetina je prvi izbor mnogih gurmana, ali da li ste je probali pečenu u pivu? Za ovo preukusno jelo potrebno vam je samo 4 sastojka i to – 4 kg jagnjeće plećke, 500 ml piva, so i voda koju ćete sipati u pekač. Usolite dobro meso, a u pekaču stavite rešetku kao i vodu da pokrije dno. Na 240 stepeni pecite oko sat i po meso, a zatim prelijte pivom i pecite na sniženoj temperaturi, 220 stepeni, još sat vremena.

Ovo su samo neki od recepata za koje možete upotrebiti pivo, a verujemo da ćete i sami eksperimentisati sa vašim omiljenim pićem u kuhinji ovog leta. Zapamtite, bilo da se radi o slatkim ili slanim jelima, pivo će biti odličan dodatak.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.