Beli ajvar – savršen domaći delikates za svaku trpezu

Ajvar je prava zvezda srpske kuhinje i simbol jeseni, kada paprika dostiže vrhunac ukusa i sočnosti. I dok je crveni ajvar dugo bio tradicionalni hit svake zime, poslednjih godina sve više domaćica i ljubitelja dobrog ukusa okreće se belom ajvaru.

Ovaj svetli, aromatični delikates osvežava trpezu i savršeno se uklapa sa zimskim jelima, ali i kao specijalni dodatak svakodnevnim obrocima.

Naziv ajvar potiče od turske reči havijar, što znači riblja ikra, pa ne čudi što ga često nazivaju i “srpskim kavijarom”. Pravi se ručno, najčešće na šporetu na drva, što mu daje specifičan dimljeni šmek i dubinu ukusa koju kupovni proizvodi ne mogu da dostignu.

Beli ajvar se priprema slično kao i crveni, ali sa žutim paprikama, koje mu daju svetlu boju i nežnu aromu. Pored paprika, glavni sastojak je patlidžan, a kombinacija sa uljem, sirćetom, senfom, šećerom i solju stvara harmoniju ukusa koju je teško zaboraviti.

Neophodni sastojci za pripremu belog ajvara:

  • 4 kg žutih mesnatih paprika

  • 5 kg patlidžana

  • 1 l ulja

  • 1,5 dl sirćeta

  • 150 g senfa

  • 2 kašike šećera

  • 100 g soli

Priprema belog ajvara je istovremeno ritual i zadovoljstvo – od pečenja paprika i patlidžana, preko ljuštenja i mlevenja, do pažljivog mešanja sa začinima i kuvanja do savršene gustoće. Kada se poslužuje, beli ajvar donosi osvežavajuću slatkoću i blagu pikantnost, idealnu uz hleb, meso ili kao dodatak omiljenim jelima.

Beli ajvar nije samo gastronomski užitak – on je deo tradicije, način da se sezonski proizvodi iskoriste na najbolji način, i mali ritual koji povezuje porodicu oko pripreme i degustacije. Ako još niste probali, sada je prava sezona da se oprobate u pripremi ovog svetlog delikatesa i obogatite svoju trpezu nezaboravnim ukusom.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: