U Dolovu održan Pijačni vremeplov

DOLOVO – Na trgu ispred Doma kulture Dolovo u centru sela, održao se nesvakidašnji događaj pod nazivom „Pijačni vremeplov“.

Fondacija Neozoik, koju čini grupa mladih arheologa priredila je sa decom iz OŠ „Aksentije Maksimović“ Dolovo, rekonstrukciju pijace iz vremena antike, koja je imala za cilj da oživi trgovanje robom između Sarmata iz (severnog) Barbarikuma i Rimljana koji su živeli uz Dunav, tadašnji Limes.

Organizatori su pripremili replike rimskih novčića, koje su prolaznicima delile devojčice u antičkim odorama, da bi „ušli u pijačni vremeplov“ i sa tim novčićima kupovali robu koju su za ovu priliku pripremili učenici OŠ „Aksentije Maksimović“ Dolovo u saradnji sa organizatorima.
Finalu projekta „Pijačni vremeplov“ prethodile su petodnevne radionice u martu ove godine.

 

Foto: Dom kulture Dolovo

 

Cilj radionica bio je da upozna decu sa arheološkim nasleđem Sarmata, koji su na mestu sadašnjeg Dolova boravili od 2. veka nove ere.

U okviru radionica deca su stvarala nakit i posude od gline po uzoru na sarmatske predmete iz pomenutog perioda, pripremajući ih za završni događaj projekta „Pijačni vremeplov“.

U okviru završnog događaja, među antičkom robom, pored predmeta nastalih na pomenutim radionicama (ogrlice, narukvice, prstenje, minđuše i posude od gline), našli su se i voće i povrće (limun, jabuke, luk, kupus, proso, sočivo, leblebije,…), na specijalno dekorisanim tezgama za ovu priliku sa keramičkim posudama i pletenom trskom, u duhu antike.

Ovako osmišljena trgovina, imala je za cilj da oživi prohujalo vreme stvarajući svest kod dece o kulturno-istorijskom nasleđu i kulturno-turističkom potencijalu arheoloških nalazišta u ataru mesta Dolovo. Posredni cilj projekta bio je da se kroz dečje radionice i ostalim stanovnicima skrene pažnja na zanimljivost i važnost kulturnog nasleđa, kao i na koji način je prošlost ugrožena u sadašnjem dobu.

Održivost projekta Fondacije Neozoik, ogleda se u mogućnosti da ova aktivnost preraste u dečji arheološki festival koji bi se mogao svake godine održavati u Dolovu.

 


Replike rimskih kovanica koje su trodimenzionalno štampane na 3D štampaču u plastičnoj masi za potrebe projekta „Pijačni vremeplov“ Foto: Dom kulture Dolovo

 

Treba pomenuti da se unazad celu deceniju radi na istraživanju arheološkog lokaliteta „Ciglana“ u Dolovu od strane arheologa Narodnog muzeja Pančevo, Vojislava i Jelene Đorđević, pa je projekat „Pijačni vremeplov“ Fondacije „Neozoik“ još jedna inicijativa koja afirmiše arheološko nasleđe Dolova.

Organizatori se zahvaljuju lokalnoj zajednici u Dolovu na podršci u realizaciji projekta, a pre svega institucijama: Mesna zajednica „Mita Vukosavljev“ Dolovo, OŠ „Aksentije Maksimović“ Dolovo, JKP „Dolovi“ Dolovo i Dom kulture „25. maj“ Dolovo.
Projekat je podržala Lokalna fondacija Pančevo kroz program Ideje koje pokreću promene.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.