Očekuje se pad prinosa kukuruza

0
97
Foto: RTV

Usev kukuruza loše podnosi visoke temperature i sušu. Biće smanjen kvalitet i prinos, a stručnjaci upozoravaju na povećanu mogućnost pojave aflatoksina, kao i sušne 2012. godine.

Dovoljno je da se prođe Vojvodinom i da se vidi izgled useva kukuruza, koji je uvio lišće, pa da se shvati težina situacije na njivama. Kako objašnjava stručnjak na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Goran Bekavac, kukuruz se brani od suše.

“Tako se kukuruz bori protiv suše, međutim kada počnu i donji listovi da “podgorevaju”, onda znamo da je deficit padavina toliki da će se on definitivno ozbiljno odraziti na prinos kukuruza” rekao je Bekavac.

Prema rečima našeg sagovornika, smanjenje prinosa nije jedini problem koji donose suša i visoke temperature. “Na ovakvim vremenskim uslovima opasnost od aspergilusa, gljive koja produkuje aflatoksin, raste”.

Ako u narednih dve do tri sedmice temperatura bude niža, a usev kukuruza dobije dovoljno padavina, moguće je da se usev donekle oporavi.

Svakako će se ovaj toplotni talas odraziti na kvalitet i rod kukuruza ove godine, ali koliki će tačno biti pad prinosa, za sada je teško proceniti, zaključuje Goran Bekavac.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime