Besplatna škola obuke za decu neplivače u Apatinu

0
40
Foto: EPA-EFE

Procena je da polovina naše populacije mlađe od 30 godina ne zna da pliva, a kako je ova veština veoma važna za razvojni put dece i mladih, u opštini Apatin je pored regionalne škole plivanja organizovana i besplatna škola obuke za decu neplivače za koju je vladalao veliko interesovanje roditelja za upis dece do 14 godina.

Znati plivati je važna životna veština, a leto je idealno vreme kada su deca spremna, jer je tada strah od vode mnogo manji. Dok uče tehnike plivanja, savladaće i kako se bezbedno skače i roni.

„Važno je da znamo da plivamo, zbog nas samih, a i ako znamo da plivamo sigurni smo u vodi i ako se desi možda da znamo nekog i da spasimo..“, komentar je devojčice koja pohađa školu plivanja.

„Meni je važno je da znam da plivam da budem siguran u vodi i da se ne bih ugušio i da me puste mama i tata da budem sa drugarima na bazenu“, kaže sedmogodišnji dečak koji je naučio da pliva.

„Nikada nisam imala strah od vode, uvek sam volela da plivam. Znači mi što znam da plivam, a znam da ima i starijih mojih vršnjaka koji ne znaju, a mislim da bi to trebali da nauče“, objašnjava devojčica koja je naučila da pliva.

„Naučio sam da plivam, nisam se plašio, osećam se super. Meni je važno da znam da plivam, ako idem sa drugarima da ne bude da ne znam, već da budem bezbedan“, ističe osmogodišnji dečak.

Ove sezone će kroz dve škole oko 500 dece naučiti da pliva.

„Sportski savez opštine Apatin i Specijalna bolnica za rehabilitaciju – banja Junaković imaju dogovor da svake godine obuhvatimo preko 250 dečaka i devojčica u besplatnoj školi plivanja, pa će i ove godine biti tako i svi će se obučiti za plivanje, a škola ima tri smene. Ovde je sada druga smena, a treća smena su deca iz sva četiri sela apatinske opštine. Mi smo grad na reci i baš bi bio propust da deca ne nauče da plivaju. Krećemo od što manjih uzrasta od vrtića, pa do 14 godina da bi se deca što pre naučila, a naročito ona koja imaju strah od vode, dubine i hladnoće. A, kada nauče ovako mali da plivaju kasnije će im biti sve ovo mnogo lakše“, saopštio je Radomir Radujko, profesor fizičkog vaspitanja-trener u opštinskoj školi plivanja: 

„Ono sa čime smo mi ponosni je činjenica da nisu samo deca iz Apatina ovde na bazenima, već i deca u prečniku 100 kilometara od banje Junaković. Deca su došla u pratnji svojih profesora i nastavnika. Ovo što se događa u Apatinu, odnosno na bazenima banje je na nivou Srbije zanimljiv projekat, a više puta ga je podržao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu. Kao plivački centar smo dobitnici više nagrada“, rekao je Milorad Mrđa, profesor fizičkog vaspitanja – trener u regionalnoj školi plivanja.

Na bazenima banje Junaković se posednje tri decenije svakog leta organizuju obuke za decu neplivače, a u tom periodu je preko 15.000 njih naučilo da pliva.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime