Do kraja godine biće kompletiran “Y-krak”

0
63
Foto: 021.rs

Do kraja ove godine biće kompletiran “Y-krak”, odnosno zaobilaznica oko Subotice. U toku je izgradnja drugog natputnjaka preko te saobraćajnice, koji pre svega rešava dugogodišnji problem poljoprivrednika koji imaju zemlju sa obe strane puta.

Posao koji traje već više od 30 godina do kraja godine biće završen. Sama zaobilaznica oko Subotice, odnosno “Y-krak” auto-puta Horgoš-Beograd, puštena je u saobraćaj krajem 2019. godine, ali posao nije bio gotov. Trebalo je izgraditi još dva natputnjaka koji će ljudima koji žive u blizini zaobilaznice, ali pre svega poljoprivrednicima omogućiti da brže i jednostavnije stignu do svojih njiva na drugoj strani puta. U martu je završen prvi, kod Meljkutskog puta, a krajem prošle nedelje je počela izgradnja i drugog kod Pačirskog puta.

“Predviđena su sredstva u budžetu Republike Srbije za izgradnju Pačirskog natputnjaka. Ovim će se rešiti problematika svih korisnika ovog dela puta, prvenstveno poljoprivrednika, ali i svih učesnika koji koriste ovaj Pačirski put”, objašnjava Emeše Lalić Urban, državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Za ovu investiciju je iz republičkog budžeta izdvojeno 202 miliona dinara, a u obezbeđivanju tih sredstava, kako je istaknuto, značajnu ulogu imali su i predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara.

“Bez njih se ovi projekti ne bi realizovali. Najbolji dokaz za to jeste da je više urađeno u ovih poslednjih 6-7 godina, nego u 25 godina pre tog perioda od 2014. godine”, ističe Dr Balint Pastor, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Subotice.

Izgradnjom Pačirskog natputnjaka ne rešava se samo dugogodišnji problem poljoprivrednika, već se u značajnoj meri povećava bezbednost učesnika u saobraćaju na toj deonici.

“Sada poljoprivredni proizvođači prelaze ovu saobraćajnicu malo niže odavde, bez ikakvog obezbeđenja. Jako je to opasna stvar zato što se traktori, kombajni kreću jako sporo, a vidimo svaki čas koliko tu kamiona i putničkih vozila prolazi sa velikom brzinom, a kada je kiša ili ne daj bože magla, onda je nemoguće preći ovaj put”, kaže Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice.

Izgradnja natputnjaka kod Pačirskog puta počela je 18. juna, a rok za završetak radova je 180 dana.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime