Region: Slovenija nastavlja ublažavanje restriktivnih mera

0
26
Foto: Unsplash

U Sloveniji se nastavlja ublažavanje restriktivnih, antiepidemijskih mera i od danas je dozvoljen rad nekih obrazovnih i konsultantskih ustanova, ugostiteljskih i turističkih objekata, ali samo u tzv. žutim regionima – Pomurskom, Koruškom, centralnoj Sloveniji, Obalno-Kraškom regionu i u Goriškom.

Od danas su dozvoljene i posete ne-medicinskim i terapeutskim službama, uz dokaz o negativnom testu na korona virusa, prenosi agencija STA.

Noćni klubovi, barovi i diskoteke i dalje su zatvoreni, ali u žutim regionima je dozvoljen odlazak u prodavnice i u poslovne zgrade uz poštovanje propisane fizičke distance, jedna osoba na 20 kvadratnih metara.

U narandžastim regionima – Podravskom, Savinjskom, Zasavskom, Posavskom, Jugoistočnoj Sloveniji, Gorenjskom regionu i Primorsko-Notranjskom dozvoljene su posete prodavnicama, ali uz strože mere fizičkog distanciranja – jedan klijent na 30 kvadratnih metara.

Kada je reć o pijacama, posete su dozvoljene uz ograničenje – jedna osoba na 10 kvadratnih metara, a barovima i restoranima je dozvoljeno da poslužuju u svojim baštama, uz poštovanje propisane razdaljine između stolova i uz ograničen broj gostiju.

Najavljeno je i otvaranje muzičkih škola, a ove najnovije mere biće na snazi do 9. maja, kada će vlada ponovo odlučivati o restrikcijama na osnovu aktuelne epidemiološke situacije.

Slovenija će na kontrolnim punktovima priznavati i PCR testove koji su izdati u Srbiji i Turskoj, javila je agencija Morel posle sednice slovenačke vlade.

Za ulazak u Sloveniju bez slanja u kućni karantin, negativni rezultati PCR testova izdati u Srbiji i Turskoj biće priznati na kontrolnim punktovima kategorije A na međunarodnim vazdušnim linijama.

Odluka će biti primenjivana od srede nadalje do 16. maja, objavila je vlada u Ljubljani nakon dopisne sednice, navodi agencija Morel. 

U Hrvatskoj umrlo 36 osoba, zaraženo 349

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo 36 osoba, a registrovano je 349 novih slučajeva od 4.193 testirana uzorka, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Aktivno je 11.378 slučajeva, među kojima je 2.247 pacijenata na bolničkom lečenju, od kojih su 244 na respiratoru.

Od početka epidemije ukupno su registrovane 335.522 osobe zaražene novim korona virusom, od kojih je 7.218 preminulo. Ukupno se oporavilo 316.926 osoba od toga 2.087 u poslednja 24 sata.

U Bosni i Hercegovini preminulo 66 ljudi

U Bosni i Hercegovini su registrovane još 244 osobe pozitivne na korona virus od 1.050 obrađenih testova, a preminulo je 66 ljudi, saopštili su danas entitetski zavodi za javno zdravstvo i Brčko distrikta.

U Federaciji Bosne i Hercegovine je registrovana još 151 osoba pozitivna na korona virus, a obrađen je 801 uzorak. U posljednja 24 sata oporavilo se 297 pacijenata, a preminulo je 15 osoba. Od početka pandemije umrlo je 4.949 ljudi.

U Republici Srpskoj je u poslednjih 48 sati registrovano 86 osoba pozitivnih na korona virus, a testirane su 242 osobe. U protekla dva dana, preminulo je 48 ljudi.

Kako je preneo Klix.ba, Institut za javno zdravstvo RS u nedelju nije objavio podatke o broju zaraženih i preminulih.

Od početka pandemije u RS preminulo je 3.408 stanovnika.

U Brčko distriktu je registrovano još sedam pozitivnih na virus, a umrle su tri osobe.

U Crnoj Gori umrlo pet osoba, zaraženo 99

Od posledica infekcije izazvane korona virusom u Crnoj Gori je od poslednjeg preseka preminulo pet osoba, a registrovano je 99 novih slučajeva od 585 testiranih uzoraka, saopštio je danas Institut za javno zdravlje.

Do 15 časova prijavljen je oporavak kod 142 pacijenta, javila je RTCG.

Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 1.510.

Aktivno je 2.196 slučajeva, a od marta prošle godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 97.718.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime