Otkrivanje i uživanje u šarmu najvećeg grada na severu Banata

0
154
Foto: rtv

Ovih prazničnih dana možda nije bilo putovanja kao nekada, ali i putovanje kroz svoj grad može itekako biti zanimljiva destinacija. Primera radi, Kikinđani svakoga dana prolaze Ulicom generala Drapšina, koja je prema oceni sajta “Arhitektura i dizajn”, svojevremeno svrstana među najlepše ulice sveta. A otkrivanje i uživanje u šarmu najvećeg grada na severu Banata svojevrsno je putovanje kroz prošlost, tradiciju i sadašnjost.

Čipkasti tunel krošnji, duž kikindske Ulica generala Drapšina, svrstao je tu ulicu među najlepše na svetu. Drvored, ta prava zelena oaza u urbanom delu grada, datira iz vremena posle Drugog svetskog rata i ima blizu 400 stabala, najviše američkog koprivića. I Kikinđani je ljubomorno čuvaju:

“Teško je ne biti sub jektivan i sentimentalan kada pričamo o Ulici generala Drapšina. Kad tom ulicom prošetam, bez obzira što j vidim svakog dana, uvek mi je drugačiji, poseban osećaj”, kaže Miroslav Brandić, turizmolog.

Pored jedinstvenog drvoreda, šarm Ulice generala Drapšina čini još mnogo detalja, koje samo treba videti

“Već je to i bogata stilska ornamentika, fasade, to su ajnforti, kapije i vrata u duborezu. Prosto, čitava ulica ima poseban ugođaj i štim ”, dodaje Brandić.

Jedinstven spomenik srpske arhitekture, mlin koji su pokretali konji, nalazi se baš u Kikindi. Suvača, to svojevrsno remek delo iz 1899. godine, jedini je sačuvani mlin ravnice u Srbiji i predstavlja poseban simbol istorije i tradicije Kikinde.

“Suvača je zanimljiva ne samo po svopjoj arhitekturi ., negho i po svojoj unutrašnjosti . Kada uđete i obnjekat, osetite zanimljivu energiju, vraćate se u prošlost, i to 100 gopdina unazad. Uk,oliko želite da osetite deo istoprije, ove tradicionalne istorije, dođite u našu Suvaču,. To govoriom , pre svega našim sugrađanima, a zatim i turistima“, kaže Dragan Kiurski, kustos pedagog Narodnog muzeja Kikinda.

Putovanje Kikindom ne može se zamisliti bez priče o Ateljeu i Muzeju Terra, sovama ušarama, šetnji Starim Jezerom i, naravno, ludajama, mirisima i ukusima jeseni. Otkrijte sopstveni grad i krenite na zanimljivo putovanje.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime