Gojković: Gosti u baštama kafića od ponedeljka ako brojke tokom vikenda budu dobre

0
107
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Kafići i ugostiteljski objekti, ako se situacija ne pogorša, od ponedeljka će moći da primaju goste, ali isključivo u baštama, a ne i unutrašnjosti objekta, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković posle sednice Kriznog štaba.

Kako je rekao, Krizni štab će, ako brojevi tokom vikenda budu dobri, to predložiti Vladi Srbije. Dodao je da će uslovi za ugostiteljske objekte biti tačno definisani tokom vikenda i najkasnije u nedelju saopšteni. Naglasio je da će do ponedeljka i dalje biti na snazi zabrana rada ugostiteljskih objekata. 

Druga mera biće da se od ponedeljka radno vreme svih objekata produži do 22 sata. Gojković je naveo da će, ipak, sve zavisiti od toga kakve će biti brojke tokom vikenda i da će nove mere biti primenjene ako ne bude neglih skokova broja zaraženih. Rekao je i da će se o radu tržnih centara tek razgovarati i da postoji mogućnost da im se omogući rad, ali pod specifičnim uslovima, ako broj zaraženih bude u padu. 

Nastava u školama do daljeg ostaje ista, jer, kako kaže, nema uslova da se đaci vrate uobičajenim školskim aktivnostima. Prema njegovim rečima, broj novozaraženih zaustavio se na velikim brojevima, što epidemiološki i dalje nije dobro, ali se situacija postepeno poboljšava i beleži se manji pad u velikim gradovima. 

“Analizirali smo ukupnu epidemiološku situaciju u Srbiji, koja je u ovom trenutku i dalje vanredna, ali ono što je dobro jeste da se broj novozaraženih zaustavio na nekim velikim brojevima što nije i dalje epidemiološki dobro. Međutim, sa povećanim brojem vakcinisanih i merama koje daju rezultate vidimo kako se situacija postepeno poboljšava”, objasnio je i dodao da nije dobro što i dalje imamo veliki broj teško bolesnih ljudi u bolnicama i što je zdravstveni sistem opterećen. 

Gojković je naveo da je policiji naložena stroža kontrola graničnih prelaza, odnosno da niko u Srbiju ne može da uđe bez PCR testa ili potpune vakcinacije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime