“Vode Vojvodine” dobile mobilne brane protiv poplava; Kružević: Imamo dovoljno opreme za odbranu Vojvodine

0
88
Foto: Pokrajinska vlada

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić predao je direktoru “Voda Vojvodine” Srđanu Kruževiću 1.200 metara mobilnih brana protiv poplava, čiju nabavku je sufinansirala Evropska unija sa 85 odsto iznosa u okviru projekta “Stojimo zajedno”.

Božić je tom prilikom pohvalio ozbiljnost i organizaciju zaposlenih u “Vodama Vojvodine” i naglasio da to preduzeće raspolaže sa dovoljno opreme i stručnim kadrom za slučaj bilo koje vanredne situacije. 

“Vrednost projekta u kojem učestvuje Pokrajinski sekretarijat iznosi oko 670.000 evra, od kojih je Evropska unija sufinansirala 85 odsto preko IPA II programa i Evropskog regionalnog razvojnog fonda. U okviru svojih aktivnosti Sekretarijat je ugovorio izradu elaborata koji se odnosi na oblast odbrane od poplava i rano, preventivno delovanje u slučaju prirodnih nepogoda, kao i nabavku opreme koja se odvijala u dve faze. U prvoj fazi nabavljena je mašina za punjenje vreća peskom, mobilni svetlosni toranjevi sa agregatom i pumpe kapaciteta 120 litara u sekundi sa svetlećim tornjem na prikolici. Druga faza odnosila se na nabavku 1.200 metara mobilnih brana, koje smo uručili ‘Vodama Vojvodine‘”, istakao je Božić. 

On je dodao da su nastojanja resornog sekretarijata da i u budućnosti radi na unapređenju i nabavci mobilnih protivplavnih sistema, kao i ostalih mašina kako bi se unapredili standardi u ovoj oblasti. Direkor “Voda Vojvodine” Srđan Kružević zahvalio je sekretarijatu, ističući da je ovo preduzeće dobilo najmoderniju tehnologiju za zaštitu od voda i da je već organizovana obuka za upotrebu mobilnih brana. 

“Mobilne brane koje smo danas dobili u dužini od 1.200 metara i iste takve iz 2020. godine u okviru projekta ‘Vasitka’ u dužini od 2.500 metara, predstavljaju dovoljnu količinu mobilnih protivplavnih sistema za odbranu od voda i poplava u Vojvodini. Ove mobilne brane mogu se postavljati i na neravnom terenu, čime dobijamo više mogućnosti za blagovremeno delovanje u svim uslovima. Mi trenutno raspolažemo sa još dve punilice za 4.600 dzakova u minuti. U ovoj donaciji od velikog značaja su i dva mobilna svetleća tornja. Mobilne brane o kojima danas govorimo zamenjuju 180.000 džakova, za čije je punjenje potrebno da 12 ljudi radi šest dana po 20 sati dnevno. Na osnovu ovog poređenja, najslikovitije se vidi koliko se vremena i energije štedi, a samim tim i dobija više mogućnosti u smislu efikasnijeg delovanja protiv poplava”, poručio je Kružević.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime