Dileme pred setvu – šta saditi

0
173
Foto: rtv

Prolećna setva se bliži, a zbog dobrih cena na berzi, izbor ratara biće najčešće soja i kukuruz. Kako tvrde proizvođači, na tome se može zaraditi, ali, kao po pravilu, većoj zaradi preti skuplji repromaterijal.

Cene primarnih ratarskih proizvoda na berzi imaju presudan uticaj na dilemu šta sejati. Za ratara u Pivnicama Mihala Papa sve je već odlučeno, odnosno, kaže sejaće pola-pola, soju i kukuruz jer mu se to isplati.

Ratari koji teže dobrom prinosu i zaradi ne štede na proizvodnji. U jesen i pred setvu se đubri, a kako tvrdi sagovornik Radio Novog Sada, kao po pravilu, tada za proizvodnju sve poskupljuje.

U svetu raste cena nafte i čelika. Time poskupljuje mehanizacija kao i radni sati mašina u pripremi i samoj žetvi. Na to upozorava i predstavnik Zadružnog saveza Vojvodine Petar Radić koji kaže:

“Prošle godine je setva bila izuzetno skupa, te je nešto pala ali se sad opet približavamo tim cenama goriva iz prošle godine”.

Kako navode zadrugari, jedno od rešenja za smanjenje troškova ali i obezbeđivanje jeftinijih kredita za prolećnu setvu je udruživanje poljoprivrednika. Tako su nedavno zadrugari potpisali protokol o saradnji sa bankom, koja zbog značaja i broja udruženih poljoprivrednika nudi povoljnije islove za prolećnu setvu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime