Pojava bolesti pšenice u ovo doba uobičajena

0
146
Foto: RTV

Iako je pšenica ne nekim parcelama u okolini Sombora požutela stručnjaci kažu da ratari nemaju razloga za brigu, jer nije došlo do izmrznuća.

Pojava bolesti je u ovo doba uobičajna, pa sa zaštitom treba krenuti čim se vreme stabilizuje.

Na pojedinim parcelama ozimog ječma i pšenice požuteli su vrhovi listova, što je posledica golomrazice, ali stručnjaci kažu da razloga za brigu nema, jer u čvoru bokorenja nema izmrznuća.

“Čvor bokorenja nije pocrneo na poprečnom preseku i to govori da će kada budu došli lepi dani pšenica brzo iz ove faze bokorenja preći u fazu vlatanja i intenzivnog porasta. Za to su potrebne temperature iznad 10 stepeni, što je idealno za pšenicu”, kaže savetodavac u PSS Sombor Zoran Boca.

Prva prihrana je odavno već završena, a ratari sada veća završavaju i drugu prihranu ozimih useva.

“Uobičajeno je da se druga prihrana radi na 25 do 30 dana, od prve, tako da ko nije uradio drugu prihranu krajnje je vreme da to završi”, kaže Boca.

Na usevima pšenice i ječma primetne su bolesti, ali to su uobičajene pojave u ovoj fazi rasta.

“Na pšenicama smo registrovali prisustvo septorije, rđe, na gušćim sklopovima pepelnicu. Na ječmu imamo sočivastu pegavost i prisustvo pepelnice i rđe takođe”, kaže Smiljka Mojsović, zaštitarka bilja, PSS Sombor.

Ratari u narednom periodu, po stabilizaciji vremena moraju odraditi tretman fungicidima i insekticidima, uz dodatak zaštite herbicidima.

Vlage u zemljištu trenutno ima dovoljno, ali zbog vetrovitog vremena moguće je isušivanje gornjih slojeva zemljišta, pa bi u narednom periodu dobro došla kiša. Zalivna norma je 25 do 30 litara.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime