Vodič za kriptovalute

0
117
Foto: Pixabay

Nakon što je kompanija Tesla objavila da je kupila bitkoine vrednosti milijardu i po dolara, cena te kripto valute nastavila je rast i ove sedmice dostigla rekordnu vrednost od 48.000 američkih dolara.

Bitkoin je digitalna valuta koja se koristi i distribuira elektronski. Ne kontrolišu ga pojedinačna institucija ili osoba, već mreža od 10.000 kompjutera koji obrađuju transakcije. Bitkoini se ne mogu odštampati i njihova količina je veoma ograničena – samo 21 milion digitalnih novčića se može stvoriti.

Direktor inovacija u kompaniji Kvantoks Petar Slović kaže za Radio Novi Sad da se do bitkoina može doći na više načina. Jedan od najčešćih načina u Srbiji dugo je bilo popularno „rudarenje“.

Bitkoin se može koristiti za direktno plaćanje preko interneta, kao i putem platnih kartica napravljenih isključivo za digitalne novčiće, ali i u prodavnicima koje ih prihvataju.

Zakonom o digitalnoj imovini koji je u Srbiji stupio na snagu krajem prošle godine, kriptovaluta je prvi put definisana kao imovina, a knjiži se u zavisnosti od toga da li su građani kupili ili prodali kriptovalutu. Nakon toga se ta valuta konvertuje preko takozvanih elektronskih menjačnica u evre ili dinare.

Ekonomista Mališa Đukić objašnjava da je u početku glavna prepreka za razvoj digitalnog novca bilo nepoverenje, ali da je nađeno rešenje, a to je uvođenje tehnologije blokčejn.

Naši sagovornici saglasni su u tome da bitkoin kao i druge kriptovalute idu u smeru sve veće popularazicije, a u prilog tome govori i činjenica da su pre nekoliko meseci centralne banke sprovele detaljnu analizu, sagledale mogućnosti i dale smernice ka kreiranju kriptovaluti samih centralnih banaka.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime