Bitku sa korona virusom u Srbiji do sada izgubilo 4.071 osoba

0
135
Foto: EPA-EFE

Zaključno sa današnjim danom u Srbiji je bitku sa koronavirusom izgubila 4 hiljade 71 osoba, od toga čak 93 zdravstvena radnika koja su od početka pandemije na prvoj liniji fronta. Prošle godine u ovo vreme niko nije mogao ni da nasluti na kakvom će se ispitu naći zdravstveni sistem. Kao najveći problemi isticana je dotrajala infrastruktura, nedostatak zdravstvenih ustanova, manjak medicinske opreme kao i odlazak stručnog kadra iz zemlje. U takvim okolnostima, Srbija je dočekala jednu od najvećih pošasti u poslednjih 100 godina.

Borba sa koronavirusom u poslednjih godinu dana bila je izazov za društvo u celini ali i veliki ispit za naš zdravstveni sistem koji je uprkos svim svojim tekućim problemima morao da nađe način da na njega adekvatno odgovori.

„Smatram da je zdravstvo Vojvodine sa odličnim uspehom položilo ispit, jer je pokazalo koliko je kvalitetno, koliko je požrtvovano, koliko je vredno, koliko je stručno i koliko je u stanju da sa dobrim kriznim menadžmentom dobrom snabdevenom medicinskom opremom u pristojno uređenim objektima koji su opremljeni savremenom opremom, da funkcioniše“, rekla je dr Snežana Bojanić, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo.

Uz kvalitetan stručni kadar moć brzog prilagođavanja i reorganizacije bio je najjači adut u borbi sa koronavirusom, ocenili su rukovodioci zdravstvenih ustanova.

„Došlo se do takvog tipa organizacije koji kada su nam došle delekacije iz Kine, Italije i Rusije bili su impresionirani našom brzom sposobnošću adaptacije u ovakvim vanrednim okolnostima. Naravno to je podrazumevalo i veliku podršku našeg nemedicinskog osoblja jer oni su dali značajnu podršku da jedan ovako veliki sistem može da funkcioniše“, rekla je prof. dr Edita Stokić, direktorica Kliničkog centra Vojvodine.

„Dobili smo detaljne smernice o tome kako da reorganizujemo svoje ustanove kako bi na pravi način pristupili lečenju kako kovid tako i non kovid pacijenata koji ni u jednom trenutku nisu bili zapostavljeni. Svakako prednost opte bolnice Vršca jeste što je paviljonskog tipa pa smo mogli da odvojimo dve posebne zgrade i adaptiramo za lečenje kovid pacijenata“, kaže dr Ivan Ivanović, direktor opšte bolnice Vršac.

Zahvaljujući vakcini nazire se svetlo na kraju tunela, pak detaljnu analizu o tome kako smo se u pandemiji snašli i koliku smo cenu platili moći ćemo da napravimo tek kada i poslednji kovid pacijent za sobom zatvori bolnička vrata.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime