Kikindska privreda ostvarila solidan izvoz

0
38
Foto: RTV

Kikindske kompanije, izvozno orijentisane, ostvarile su veoma dobre rezultate u prethodnoj godini, a očekuju još bolju 2021. godinu. Razlog uspešnog poslovanja, kikindski privrednici vide u pomoći države određenim merama i u ne zatvaranju graničnih prelaza za međunarodni transport robe.

Granični prelazi otvoreni za transport robe i tokom perioda zatvaranja granica za prevoz putnika, znatno su olakšali poslovanje svim kikindskim kompanijama, pretežno izvozno orijentisanim, koje tako nisu beležile značajnije gubitke. Preduzeće ”Šole” proizvodi metalne komunalne kontejnere, mašinska industrija im je prioritet, a celokupna proizvodnja uglavnom završava na inostranom tržištu. Proteklu poslovnu godinu ocenjuju kao vrlo dobru.

”Mi smo pretežno izvozno orijentisana firma, sa proizvodnjom koja se preko 90 odsto izvozi, tako da smo imali mnogo sreće jer se granični prelazi nisu zatvarali. Plan koji smo imali za proteklu godinu u potpunosti smo ispunili” – kaže Nikola Šoklovački, direktor kompanije ”Šole”, Kikinda.

Ova godina biće vrlo izazovna, pogotovo kompanijama koje zavise od tržišta drugih firmi, ali se svi izvoznici nadaju znatno boljem poslovanju, a ne kriju ni da je uspeh ako se poslovna 2020. ponovi jer su ostvareni vrlo dobri rezultati.

”Ako bi ova godina bila kao 2020. u poslovnom smislu, bićemo veoma zadovoljni, ali se zaista nadamo da će se život u narednom periodu vratiti u normalu u velikoj meri” – dodaje Šoklovački.

U Regionalnoj privrednoj komori Severnobanatskog okruga očekuju privredni rast kikindskih preduzeća kojima je izvoz prioritet, tako da bi radnici trebalo da očekuju i porast ličnih dohodaka, a privrednici stabilnije poslovanje.

”Polovina kompanija koje se bave izvozom imaju majke firme u inostranstvu kao ino – ulaganja ili imaju veliki broj inostranih partnera , ali verujem da će biti dobro i da će kod nas vremenom , ako se ne pojavi nešto nepredviđeno, rasti broj zaposlenih i lični dohoci” – ističe Tibor Horvat, direktor Regionalne privredne komore Kikinda.

Privrednici ističu da je pomoć države došla u pravom trenutku, pa se nadaju da će i nove najavljene mere pomoći privredi rasteretiti u velikoj meri poslovanje u kompanijama, da će se radna mesta zadržati, a zarade ostati redovne.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime