Anketirani Novosađani za vraćanje smrtne kazne u Ustav

0
41
Foto: The Indian Express

 bili mnogi potonji političari, kao što su Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica, Boris Tadić, Vesna Pešić, Vojislav Šešelj i drugi- rekao je za NS Uživo dr Ivan Janković, osnivač Udruženja za borbu protiv smrtne kazne 1981. godine i nekadašnji advokat.

Smrtna kazna izbrisana je iz Ustava Republike Srbije 2002. godine. Od tada, svake godine radi se ispitivanje javnog mnenja da li su građani za njeno ponovno vraćanje. Prvo ispitivanje urađeno 2002. godine, dalo je podeljene rezultate- 50 procenata ispitanih građana Srbije bilo je za smrtnu kaznu, a 50 procenata protiv.

Međutim, skoro dve decenije kasnije, 2020. godine, brojke su se promenile. Čak 70 procenata ispitanih građana Srbije bilo je za ponovno uvođenje smrtne kazne, a 30 procenata protiv.

Portal NS Uživo anketirao je naše sugrađane. Anketu “Da li ste za vraćanje smrtne kazne u Srbiji?” videlo je preko 26.000 ljudi. Za vraćanje smrtne kazne glasalo je 7.612, odnosno 80 procenata ljudi, a protiv njenog ponovnog vraćanja samo 1.869 ljudi, odnosno 20 procenata ljudi.

-Razumem emotivne reakcije javnosti nakon izvršenja nekog teškog krivičnog dela, posebno kada su deca žrtve tih krivičnih dela, ali po mom mišljenju smrtna kazna je deo istorije i tamo treba da ostane. U jednom periodu je bila dominantna, reč je o jednoj od najstarijih sankcija i korene povlači iz prvobitne zajednice, kada je odgovor za svako delo bio “oko za oko, zub za zub”. Po mišljenju nauke i stručnjaka krivičnog prava, ona treba da ostane deo istorije- izjavio je za NS Uživo profesor krivičnog prava Joko Dragojlović.

Dragojlović navodi da je smrtna kazna u Srbiji ukinuta da bi Srbija, odnosno Jugoslavija, mogla da pristupi Savetu Evrope, a to je i jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju.

-Zamislite situaciju da se nakon krivičnog postupka naknadno utvrdi da neko lice nije izvršilac krivičnog dela, a nad njim je izvršena smrtna kazna- nastavlja Dragojlović.

Od 50-ih i 60-ih godina 20. veka, smrtna kazna u Srbiji se manje primenjivala, a od 1992. do 2002. godine izrečeno je 19 smrtnih kazni koje nisu izvršene, već su osuđeni dobili zatvorske kazne od 40 godina.

Dragojlović smatra da je jedan od glavnih razloga zašto su ljudi više za smrtnu kaznu dostupnost medija i više se čuje za izvršenje nekog krivičnog dela, jer mediji više o njemu izveštavaju.

-Pitanje smrtne kazne je dosta kompleksno. To nije samo pitanje prava i sankcije, već i etike, morala, filozofije, sociologije. Istraživanja su pokazala da smrtna kazna nema preventivno dejstvo- rekao je Dragojlović.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime