Prva rekonstrukcija pruge posle 100 GODINA, vozovi u ovom delu Vojvodine sada umesto od 10 do 30, idu “čak” 80 kilometara na čas

0
63

Godinu i po dana od početka rekonstrukcije, uspostavljen je železnički saobraćaj između Subotice i Sente.

Radove je sa oko 15,36 miliona evra finansisralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Deonica je duga 38,5 kilometara i prema rečima Balinta Pastora, predsednika Skupštine Subotice, železnički saobraćaj na ovom delu olakšava i pojednostavljuje putovanje građana, ali njene prednosti će koristiti i iprivreda.

Nova pruga Subotica-Senta
Nova pruga Subotica-Senta

– Ovo je jedna od najvećih investicija na severu Vojvodine, koja je ujedno i od regionalnog značaja i povezuje Suboticu preko opština Kanjiža, Senta i Čoka sa Kikindom i Zrenjaninom – kaže Balint Pastor.

nOVA STANICA U oROMU, U OPŠTINI kANJIŽA

Ponovo uspostavljen putnički saobraćaj železnicom znači olakšanje putovanja za građane, ali će pruga opslužiti i privredu cele regije jer će biti jedan od alternativnih pravaca dok se bude gradila pruga Novi Sad – Subotica.

– Pruga je rekonstruisana polovnim materijalom dobijenim sa magistralnih pruga kao i novim materijalima. Radovima je obuhvaćena kompletna zamena šina, pragova i tucanika, urađene su pružne oznake, bankine na prelazima i uređena je železnička stanica u Oromu – kaže Pastor.

Stara pruga Subotica-Senta nije rekonstruisana više od 100 godina
Stara pruga Subotica-Senta nije rekonstruisana više od 100 godina

Brzina vozova povećana je sa 10-30km/h na 80 km/h u putničkom i 60 km/h u teretnom saobraćaju, a nosivost pruge sa 16 na 22,5 tone po osovini.

Pruga Subotica–Senta je izgrađena 1889. godine, a poslednji put je remontovana pre 100 godina.

Infrastruktura je bila veoma loša. Radovi na ovoj deonici su trajali duže od predviđenog roka zbog epidemije virusa korona, a započeli su prošle godine u aprilu.

Foto: RAS Srbija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime