Da li će država posle 30 godina spojiti Srbe sa dve strane Dunava? Da li će muke 80.000 građana najzad biti rešene?

0
412

Za mnoge Dunav je jedna od najlepših reka, ali za meštane naselja Neštin i Vizić decenijama je nevolja. Od njihove opštine Bačke Palanke deli ih samo devet kilometara, ali i četiri granična prelaza – po dva u Srbiji i Hrvatskoj. Sve bi bilo kraće i bez pasoša kada bi Srbija napravila most preko Dunava između Neština i Bačke Palanke.

Upravo zbog ovog problema, kako nezvanično saznaje portal Vojvodina Uživo, građani sela Neštin, Vizić i Erdevik sa jedne strane i građani opštine Bačka Palanka, sa druge strane reke, se udružuju kako bi potpisima podržali inicijativu predsednika Aleksandra Vučića da se stari drumsko železnički most koji je bio zamena Žeželjevom mostu iz Novog Sada premesti i tako poveže, ne samo sela Neštin i Vizić sa Bačkom Palankom već ceo Južnobački sa Sremskim okrugom pa dalje i Bačku preko Srema sa Republikom Srpskom.
Gde god da krenu – granica. S jedne strane Dunav, s druge Hrvatska. Posle godina čekanja izgubila se nada da će biti izgrađen most kojim bi bez granica stizali do svoje opštine Bačke Palanke sve dok nisu saznali da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima rešenje za njihov problem.
Meštani kažu da im treba dosta vremena da dođu na posao i da se vrate, ističući da im to otežava život.
Kad je Hrvatska ušla u Uniju stigla su i nova pogranična pravila – meštani ne mogu da prenose voće i povrće koje proizvode, a i pasoši se brzo potroše.
“Taj pasoš meni, a svakog drugog dana putujem, traje negde oko sedam, osam meseci. Kada bi se stalno pečatiralo i overavalo, verujem da taj pasoš ne bi izdržao ni tri, četiri meseca, kaže Zoran Nikolić iz Neština.
“Posla ima, dolaze fabrike, država pomaže poljoprivredu više nego ikada, najveći problem je što nema dovoljno ljudi koji hoće da rade. Mislili smo da su nas svi zaboravili dok nismo čuli da predsednik ipak misli na nas. Besni smo i nezadovoljni jer se opozicioni protesti održavaju u Beogradu, koji se svakodnevno izgrađuje, a ovde gde se ne gradi totalno smo zaboravljeni. Đilasu, Jeremiću i Obradoviću nismo interesantni jer smo siromašni i nema više šta da se ukrade. Naša jedina šansa je da se svi udružimo i podržimo ideju našeg predsednika. Ako treba krenućemo svi zajedno za Beograd” priča Miloš Jovanović iz Vizića.

Kako saznajemo, stari drumsko železnički most koji je spajao Petrovaradin i Novi Sad je rasklopljen, ali za kratko vreme bi mogao biti ponovo funkcionalan uz minimalne troškove. Predlog da se premesti kod Bačke Palanke podržava i struka jer kako kažu “Brže i povoljnije rešenje, ne postoji”.

“Raduje me ova vest, celo selo je uzbuđeno. Dobro je da za most nisu saznali Tadić i Šutanovac, jer bi završio kao staro gvoždje u vagonima ka Grčkoj ili pretopljen u Smederevskoj železari” rekao je Mirko Milosavljević iz Neština.

Pristupne saobraćajnice već postoje, nedostaje samo 4 kilometra asfaltnih saobraćajnica između Neština i Vizića koje sada zamenjuje nasuti put.

Dok se čeka rešenje, meštani Neština imaju dva izbora – do Bačke Palanke samo sa pasošem ili stotinak kilometara dužim putem preko Novog Sada.
Postoji i prečica (kada vremenski uslovi to dozvoljavaju) – do Beočina, a onda starim putem do Dunava gde ih čeka skela, ali da li je ovo dostojno života u 21. veku?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime