Foto: Novosti.rs

Grupa dugogodišnjih stočara iz Orlovata, kod Zrenjanina, žestoko se usprotivila nameri Miroslava Stankova, takođe iz ovog sela, koji na delu pašnjaka, na površini od 20 hektara kraj Tamiša, želi da podigne ribnjak.

NIVO TAMIŠA PORASTAO I DONEO SMEĆE IZ RUMUNIJE!

Dvojica najglasnijih protivnika takvoj nameri, ovdašnji poljoprivrednici Sredoje Nedeljkov i Dušan Stankov poslali su pismo gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću, u kojem naglašavaju da se na pašnjaku napasa oko 600 grla stoke i da su tu pasle ovce i krave njihovih pradedova.

– Baš na tom delu pašnjaka, raste krupnija trava koja zadržava vlagu, čiji koren stoka jede kada je suša i tako preživljava. Nikako se ne slažemo sa inicijativom da se deo pašnjaka pretvori u ribnjak i organizovaćemo referendum, pa neka se meštani izjasne – kivan je Nedeljkov, napominjući da je neobjašnjivo što se ribnjak podiže baš na tom mestu bogatom ševarom, a ima niz drugih mesta u blizini reke.

OBEZBEĐENO VIŠE OD 1.400 PARKING MESTA TOKOM POLJOPRIVREDNOG SAJMA!

Kako kaže, grupa njegovih istomišljenika, ovdašnjih stočara, sumnja da je Savet MZ, nedavno, pod sumnjivim okolnostima, s obzirom na to da je kvorum bio “nategnut”, odlučio da taj deo pašnjaka bude dat u zakup Miroslavu Stankovu, da podigne ribnjak.

Foto: Novosti.rs

Biljana Stankov, predsednica Saveta MZ Orlovat, izričito tvrdi da je doneta validna odluka, u skladu sa zakonom, a to je potvrdio i Pero Pilipović, član zrenjaninskog gradskog veća zadužen za rad seoskih mesnih zajednica, uz napomenu da konačna odluka još nije doneta i da će nju doneti nadležno ministarstvo.

VUČIĆ: NEĆU PRIZNATI KOSOVO, SRUŠITE ME, ALI NEĆU!

Budući investitor ubeđen je u uspeh poduhvata i planira da u ribnjaku, kada bude završen, uzgaja šarane i zaposli najmanje petoro meštana.

Pravi se afera bez potrebe, taj deo pašnjaka je ionako zapušten, tu stoka i ne zalazi – tvrdi Miroslav Stankov. – Ribnjak nikome ne bi smetao, ali zloba, zavist i ljubomora pojedinih stočara isključivo su njihova stvar.

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode ukazuju na činjenicu da nema vrednijih i očuvanijih travnatih staništa u Vojvodini od potamiških pašnjaka i da se sporna parcela nalazi na području predloženom za zaštitu, kao predeo izuzetnih odlika. Kao i za sve ostale pašnjake u okolini, postoji predlog da budu u drugom stepenu zaštite, unutar kojeg je zabranjena izgradnja novih i širenje postojećih ribnjaka.

(VIDEO) “PONEKAD VAS MRŽNJA UČINI SLEPIMA!” NOVI SPOT SNS: UČESNICI PROTESTA IZMUČIŠE STRANOG INVESTITORA!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime