Danas glasanje o finansiranju AP Vojvodine!

0
203

Skupština Srbije završila je danas raspravu o amandmanima na Predlog zakona o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije o Vojvodini koju su podneli poslanici opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka.

NA DIJALIZI 1.500 GRAĐANA VOJVODINE – POKRAJINSKA VLADA KUPUJE 10 NAMENSKIH VOZILA!

Glasanje je zakazano za danas u 15.15.

Poslanici vladajuće koalicije neće podržati zakon o finansiranju Vojvodine, a u raspravi u načelu, ali i o amandmanima nisu učestvovali opozicioni poslanici okupljeni oko Saveza za Srbiju.

Vlada Srbije i nadležni odbori još ranije su odbili predloge Lige socijaldemokrata Vojvodine.

U raspravi poslanica opozicione Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta predložila je brisanje svakog člana, rekavši da je to odnos radikala prema zakonu.

DELEGACIJA POKRAJINSKE VLADE VOJVODINE U RADNOJ POSETI KINI

– Tvrdimo da ovakav zakon ne bi mogao da se uklopi u pravni sistem Srbije. Mi u SRS-u mislimo da bi bilo potpuno suvišno donositi bilo kakav zakon, jer je finansiranje Vojvodine definisano Ustavom, a ovi predlozi (lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine – LSV) Nenada Čanka su suprotni Ustavu. – rekla je Radeta.

Navela da su radikali protiv autonomije Vojvodine i dodala da se oni zalažu za autonomiju lokalnih samouprava.

– Ovo što je ponuđeno prelazi autonomiju i jako je politički opasno, zato mislimo da o tome nije ni trebalo da se raspravlja, mada nije loše da se čuje kakvih sve glasova po Srbiji ima. Ja predlažem da se briše član jedan, a ostale kolege će predložiti brisanje svih drugih članova. – rekla je Radeta.

LUKA NOVI SAD – ZVANIČNO PRODATA!

Ona je dodala da su radikali i protiv Predloga rezolucije o Vojvodini.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz ponovio je da su naprednjaci protiv predloženog rešenja o finansiranju Vojvodine i istakao da Srbiji u ovom trenutku nije potreban srednji nivo vlasti (autonomna pokrajina).

On je dodao da su, međutim, stečena prava stečena prava, tako da stečeni nivo autonomije u Vojvodini treba da se čuva.

POKRAJINA ZA ŠUME IZDVOJILA 600 MILONA DINARA!

Ipak, “ako neko želi da vrati Poresku upravu, pa da se vrati carinska uprava, ne daj bože vojska, onda dolazimo do toga da imamo državu u državi”, rekao je Šormaz koji se osvrnuo i na uređenje kroz istoriju za vreme Kraljevine SHS, podsetivši da je Smederevo bilo zajedno s Novim Sadom u okviru jedne banovine.

– To je drugačiji vid regionalizacije. Imam ispred sebe službeni list Demokratske Federativne Jugoslavije – odluka Nacionalnog komiteta ožujka meseca 1945, kojom se zabranjuje kolonistima povratak u svoje domove (Srbima na KIM), što je jedna od prvih odluka Komunističke partije od kada je preuzela vlast. – kazao je Šormaz.

KINESKA FABRIKA U ZRENJANINU: BIĆE ZAPOSLENO NAJMANJE 1200 RADNIKA!

Na kraju je, dodao je, 1974. godine donet Ustav koji je stvorio tri države na teritoriji Srbije.

– Da nam se sve to nije izdogađalo, da nismo bili slabi, ne bismo danas imali problem ni s Kosovom. Komunisti su od Kosova pravili državu odmah posle 1945. godine svidelo se to nekom ili ne. Mi sada moramo da snosimo posledice i da se borimo za ‘majku Srbiju’, da je vratimo tamo gde joj je mesto, da je stvorimo snažnom i jakom, ali sigurno ne u ožujku mesecu. – rekao je Šormaz.

Predsednik LSV Nenad Čanak ukazao je Šormazu da u Skupštini Srbije nije u toku rasprava o tome 2šta su komunisti pravili od Kosova”, na koji način je bila uređena Kraljevina Jugoslavija, nego je Predlog zakona kojim, kako kaže, treba da se zaokruži Ustav.

ZA ZAPOŠLJAVANJE U VOJVODINI 88,8 MILIONA DINARA

– Nije u pitanju proširivanje nego donošenje zakona po Ustavu. To je bila obaveza još pre deset godina. – rekao je Čanak.

Kaže da nije razumeo zašto je Šormaz pominjao vojsku i carinu, jer se to ne pominje u predloženom zakonu i može, dodaje, dovesti građane u dilemu da postoji veza između predloga zakona o finansiranju Vojvodine i vojske i carine.

Šormaz je odgovorio da nije rekao da su oni to tražili, već da je rekao “ne daj bože da to neko traži”.

– Ali, ako tražite poresku upravu, sudove, neće biti daleko dan kada će se neko setiti da traži carinu i vojsku. – rekao je Šormaz.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime