Na dijalizi 1.500 građana Vojvodine – Pokrajinska vlada kupuje 10 namenskih vozila!

0
345
Foto: RTV

U svetu 850 miliona ljudi boluje od bubrežnih bolesti, a više od četiri miliona njih umre od hroničnih ili akutnih bolesti bubrega. S obzirom na to da su bolesti koje dovode do otkazivanja bubrežne funkcije (dijabetes, hipertenzija i gojaznost) prisutne kod velikog broja pacijenata, po broju novootkrivenih bubrežnih bolesnika, Srbija je u samom vrhu evropskih zemalja.

VOJVODINA POMAŽE PČELARSTVO SA 25 MILIONA!

U našoj zemlji se od terminalne bubrežne bolesti dijaliznim postupcima leči oko 6.000 pacijenata, u 55 dijaliznih centara. U Vojvodini postoji 16 centara u kojima ovu terapiju prima oko 1.500 pacijenata.

Bez dijalize ili transplantacije život ovih pacijenata je ugrožen. Nažalost, kod više od polovine obolelih nije moguća transplantacija bubrega, a oni koji su na listi čekanja, godinama čekaju da dobiju novi organ. Iako nadoknađuje samo 10 odsto rada bubrega, jedina šansa pacijentima je dijalizna terapija.

LUKA NOVI SAD – ZVANIČNO PRODATA!

Osim što traje po nekoliko sati, više puta nedeljno, mnogi pacijenti na hemodijalizu i putuju dugo, jer su centri gde mogu da prime terapiju daleko od mesta gde stanuju. Zato je, osim zdravstvenih faktora koji utiču na bolest, pacijentima koji boluju od bubrežnih oboljenja, smanjen i kvalitet života.

U Autonomnoj pokrajini Vojvodini dijalizni centri smešteni su Kliničkom centru Vojvodine, devet opštih bolnica i tri doma zdravlja, a većina ih radi u dve ili tri smene. Vozila za prevoz pacijenata na dijalizu godišnje pređu više od tri miliona kilometara.

KINESKA FABRIKA U ZRENJANINU: BIĆE ZAPOSLENO NAJMANJE 1200 RADNIKA!

Pokrajinska vlada je zbog toga opredelila novac za kupovinu 10 novih vozila za prevoz pacijenata na dijalizu. Na osnovu prioritetnih potreba za ovakvim vozilima, a u cilju obezbeđenja pristupačne i ujednačene zdravstvene zaštite svim građanima Vojvodine, vozila će biti obezbeđena za domove zdravlja u Kovinu, Apatinu, Žablju, Baču, Kuli, Novom Bečeju, Beloj Crkvi, Novom Kneževcu, Senti i za Opštu bolnicu Kikinda. Za ovu namenu u pokrajinskom budžetu opredeljeno je 38 miliona dinara.

Sutra je Svetski dan bubrega, koji se ove godine obeležava pod sloganom “Zdravlje bubrega svima i svuda” obeležiće zdravstvene ustanove širom Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime