Novi Sad uvodi preventivne mere za veću bezbednost učenika

0
198
Foto: NS uživo

Održana je sednica Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada.

Sednici je prisustvovao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, na kojoj su ga članovi tog tela upoznali sa zaključcima prethodne sednice, kao i sa stavovima Saveta roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Novog Sada.

Na početku sastanka gradonačelniku su predočeni statistički podaci Policijske uprave Novi Sad koji pokazuju da je na teritoriji Južnobačkog okruga tokom protekle školske godine za 13 posto smanjen broj slučajeva vršnjačkog nasilja koji su se desili u školi ili neposrednom okruženju, a prijavljeni su policiji, a za 36 procenata je smanjen broj krivičnih dela koja su evidentirana u školi i okruženju.

Gradonačelnik Miloš Vučević je istakao da je zadatak celog društva preventivno delovati kako bismo imali bezbednu sredinu i još bolju organizaciju društvenog života mladih.

“Roditelji, škole, policija i Grad su na istom zadatku, zajedno pravimo sinergiju da ponudimo alternativu deci, da ih usmerimo kako da što kvalitetnije provedu svoje slobodno vreme. Smatram da je veoma važno da se čuje i glas učenika putem Školskog parlamenta, da oni kažu koja su njihova interesovanja i očekivanja, i na koji način bi oni voleli da obogate svoj društveni život, ali na zdravim osnovama”, rekao je gradonačelnik Vučević.

Predstavljen je paket mera koji podrazumeva uvođenje dodatnih školskih aktivnosti u vidu sekcija i kreativnih radionica koje se odnose na sport, kulturu, umetnost, a u kojima će tokom cele školske godine učestvovati đaci. Planirano je da se redovno sprovode i školska i međuškolska takmičenja u sportu i raznim drugim disciplinama, i da najbolji budu nagrađivani, kao i da se deci omogući da posećuju pozorište i druge kulturne institucije. U okviru evaluacije rezultata projekta vršiće se ankete koje će ukazivati na to kako sprovedene mere utiču na ciljnu grupu, mlade ljude.

Do sada je Grad Novi Sad omogućio deci osnovnoškolskog uzrasta besplatno bavljenje sportom u školskim salama, a cilj je da se taj poduhvat preslika i na učenike srednjih škola.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno i izuzetno važno da se u novosadskim osnovnim školama krene sa edukacijama za roditelje na kojima će ih stručne osobe uputiti u problematiku narkomanije i alkoholizma među mladima, ali ih i upoznati sa alternativnim načinima kako bi svojoj deci mogli pomoći da ostanu dalje od poroka.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Unesite Vaše ime